Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Een community rond fotografie en kunst’

 

In het weekend van 16 en 17 december gooit Stichting Kunstboek uit Oostkamp de deuren open van een zopas opgerichte (kunst)fotogalerij met werk van drie bekende, vrouwelijke conceptuele kunstenaars: Jenny Boot, Klaartje Lambrechts en Marie Wynants. De nieuwe galerij heet Hi’Rez, een afkorting die staat voor high resolution. Een hi-resfoto is een foto met meer pixels dan een normale foto, en ook de leek weet: hoe meer pixels, hoe scherper hij wordt.

Een fotogalerij in Oostkamp, dat vraagt om een woordje uitleg. Zaakvoerder Jaak Van Damme: ‘De galerij maakt deel uit van Group Van Damme waar creativiteit wordt aangewend voor grafische vormgeving en commerciële communicatie. Daarnaast is de galerij ingebed in onze Stichting Kunstboek die creativiteit van anderen in boekvorm uitgeeft.’

‘De art gallery die we geopend hebben, maakt ruimte en plaats voor creativiteit van buitenaf. We willen de fotografie een platform geven dat resoluut kiest voor topklasse, zowel nationaal als internationaal. Let op, Hi’Rez is geen winkeltje waar foto’s te koop zijn. We willen immers uitgroeien tot een community rond fotografie en kunst.’

De kunstgalerij beslaat 260 vierkante meter en loopt over de twee verdiepingen van Stichting Kunstboek. Van Damme werkt hiervoor samen met curator Stephan Verheye, bekend van het fotofestival van Knokke. De eerste tentoonstelling kreeg de naam ‘An own kind of beauty’ en toont werk van drie talentrijke dames. Marie Wynants is een jonge, Belgische kunstfotografe die voor haar commercieel werk vooral actief is in de muzieksector. Klaartje Lambrechts is nog maar kort actief en werkt commercieel (o.a.) voor De Morgen en De Standaard. Critici noemen haar stijl ‘teder, dromerig en besprenkeld met dramatiek en puurheid’. Voorbije zomer was haar werk te bekijken in Knokke en in Watou. Jenny Boot is een Nederlandse kunstfotografe die ooit debuteerde als kunstschilderes. Ze heeft een mooi referentielijstje met tentoonstellingen in New York en London. Ze fotografeert meestal naakte en kwetsbare figuren in een donkere cinematografische wereld, gestileerd met een humoristische ondertoon. (LF)

Hi’Rez is open tijdens de werkuren, tijdens het weekend van 16 en 17 december is er open deur. Adres: Legeweg 165 in Oostkamp

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: