Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bloedstollend Brugge in verhalen en legendes

Foto EDM

 

Bert Gevaert, leraar Latijn in het Brugse Sint-Lodewijkscollege, heeft veel (gewapende) passies, en één ervan heeft nu geleid tot de merkwaardige publicatie ‘Bloedstollend Brugge’, een verzameling vaak bloederige verhalen en legendes uit de Brugse geschiedenis. De echte blikvanger in dit boek zijn de paginagrote tekeningen en schilderijen van de bekende stripauteur Ken Broeders. Voor wie bouwt aan een Brugge-bibliotheek is dit boek een aanrader.

 

EXit: U bent een man met een vreemde passie. Wie of wat heeft u dat ingelepeld?

Bert Gevaert: ‘Wanneer u mijn passie voor de historische krijgskunsten bedoelt, waarover ik geschreven heb ik mijn boek ‘Te Wapen: Europa’s vergeten krijgskunsten’ dan vind ik dat helemaal niet zo vreemd. Als kind al was ik gefascineerd waren door de avonturen van Johan de Rode Ridder. Zelf beoefen ik de zwaardkunst twee keer per week bij de Brugse Hallebardiers. We vechten trouwens niet alleen met het langzwaard, maar ook met rapier, militaire sabel, ravenbek, dussack, dolk enzovoort. Ook in mijn school, het Sint-Lodewijkscollege, heb ik bijna vijftig leerlingen kunnen overtuigen om wekelijks aan middeleeuws worstelen en dolkvechten te doen.’

EXit: Het boek heeft een vrij uniek concept: verhalen omkaderd door paginagrote schilderijen. Waarom niet gekozen voor een stripverhaal?

Gevaert: ‘Een stripverhaal schrijven is een apart métier, het vraagt een kunstenaarsoog en je moet dialogen schrijven in plaats van lange teksten. Die vaardigheid heb ik niet. Ken Broeders is dan weer een echte vakman en veel meer dan een stripmaker. Hij is een kunstenaar, wat hij al bewezen heeft in zijn stripverhalen (o.a. Tyndall, Voorbij de Steen en Apostata). Ik vind Kens grote illustraties fantastisch en daarom heb ik hem gevraagd om die paginagrote schilderijen te maken, een beetje zoals we vroeger in sprookjesboeken zagen van Anton Pieck. Een dure zaak natuurlijk, en daarom heb ik een crowdfunding opgestart, waarbij de schilderijen apart en op voorhand betaald werden.  In minder dan twee weken tijd verzamelden we voldoende geld om de illustraties van ‘Bloedstollend Brugge’ te realiseren.’

EXit: Waar hebt u de mosterd gehaald?

Gevaert: ‘De verhalen zijn zowel bestaande legendes over, van en in Brugge, die ik bij tal van auteurs gevonden heb zoals Johan Ballegeer en Hervé Stalpaert. Ik heb ook veel bloederige historische gebeurtenissen gevonden, zoals de geschiedenis van Karel de Goede, Karel de Stoute, de pest in Brugge, Salembier, Bakelandt en Ludovicus van Haecke. Ik heb die verhalen bewerkt, aangepast, herschreven, maar nooit afbreuk gedaan aan de kern van het verhaal.  Er zit één legende in die ik zelf verzonnen heb en ik laat het aan de lezer over om die te ontdekken.’

EXit: Welk lezerspubliek hebt u voor ogen?

Gevaert: ‘Het boek is geschreven voor iedereen die een passie heeft voor verhalen en legendes, voor mensen die houden van geschiedenis en spannende verhalen. Bij sommige verhalen heb ik oude bronnen geraadpleegd die bij weinig mensen bekend zijn, zoals over Bakelandt of Jozef de Wich. Toch is het mijn grootste wens dat vooral een jong publiek door dit boek geprikkeld wordt.’

EXit: Intussen werkt u al aan een nieuw boek over Napoleon in Brugge.

Gevaert: ‘Van dit boek ben ik één van de drie redacteurs en het boek zal een bundeling worden van bijna twintig artikels over de Franse Tijd in Brugge. Ken Broeders is opnieuw ingeschakeld, want hij zal een twintigtal schilderijen vervaardigen van soldaten, lotelingen, zeelieden, boeren, nobele dames en ambtenaren. Ook dit project is een crowdfundingsproject. Napoleon in Brugge staat gepland voor 2021, want Napoleon zal dan 200 jaar gestorven zijn.’ (LF)

Bloedstollend Brugge, Bert Gevaert en Ken Broeders, Saga uitgaven (Berkenhagestraat, 77, Zedelgem).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: