Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Troost in muziek, een polyfone blik op de Mattheuspassie

Proffen houden van boeken, zo blijkt. Na Yvan Vanden Berghe publiceerde Bruggeling Hendrik Opdebeeck, professor Filosofie en Economie aan de Universiteit Antwerpen, onlangs een stevig herwerkte versie van zijn boek uit 2005 over ‘Troost in Muziek’, met als ondertitel ‘Een polyfone blik op de Mattheuspassie’.

Daarin laat hij zowel jong talent (onder andere Bruggeling Bart Naessens) als bekende namen (Herreweghe, Kuijken…) aan het woord over Bachs absolute meesterwerk dat nog altijd volle zalen lokt, bemand door zowel gelovigen als atheïsten.

Professor Opdebeeck haalde zijn inspiratie voor dit boek uit enkele interviews met Philippe Herreweghe waarin de grootmeester pleitte ‘voor een spirituele ecologie’. Muziek blijkt immers ‘de bron bij uitstek om zinloosheid in het leven te overstijgen’. Geleerde mensen hebben ons voorgerekend hoe en waar we muziek in de hersenen opnemen en hoe het komt dat muziek altijd al zo belangrijk is geweest. Hoe meer theorieën, hoe meer vreugde, maar wetenschappers moeten nog altijd bekennen ‘dat muzikaal gedrag toch een raadsel blijft.’

Opdebeeck verzamelde met dat doel een aantal essays over de Mattheuspassie van ware Bachliefhebbers waaronder opgemerkte bijdragen van Werner Trio (Klara), Ton Koopman en Etienne Vermeersch die de Mattheuspassie van Bach ‘het vijfde evangelie’ noemt en hierbij graag Nietzsche citeert: ‘Wie het Christendom volledig ontleerd is, die hoort het hier’. In het najaar publiceert Opdebeeck een nieuw boek waarin Monteverdi een prominente plaats krijgt. (LF)

‘Troost in muziek’, Hendrik Opdebeeck (red.), Uitgeverij Pelckmans Pro

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: