Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Artistieke duizendpoot Christian Rizzo is curator van December Dance

Het internationale festival December Dance ( 7 – 17 december) haalt opnieuw het kruim van de hedendaagse dans naar Brugge. Waar vorig jaar de focus lag op Groot-Brittannië is dit jaar een curator aan zet. De Franse Christian Rizzo is directeur van het Institut Chorégraphique International – Centre Chorégraphique National de Montpellier (ICI-CCN), het toonaangevende centrum voor hedendaagse dans in Frankrijk.

 EXit: Je bent je artistieke carrière gestart als rockmuzikant en modeontwerper. Hoe ben je bij hedendaagse dans terecht gekomen?
Christian Rizzo:
‘Ik heb eigenlijk altijd gedanst, ook als kind al. Toen ik zestien was, ging ik vaak dansen in nachtclubs. Toen ik auditie deed bij Mathilde Monnier, één van de toonaangevende Franse choreografes van de jaren negentig, was ze meteen enthousiast. Ze bleek erg gecharmeerd door mijn energie en dynamiek op de scène. Ik ging die eerste keer trouwens zo ver dat ik tijdens het repetitieproces mijn been brak (lacht).’

EXit: Welke makers inspireren jou het meest?
Rizzo:
‘Naast Mathilde Monnier was ook mijn kennismaking met William Forsythe een revelatie. De manier waarop hij omgaat met lichamen in beweging, maar ook met de ruimte, het licht, de enscenering, de architectuur … hebben mij heel erg beïnvloed. Forsythe creëert totaalkunstwerken waarin alle elementen op uitmuntende wijze in elkaar haken. In Second Detail, op 9 december in het Concertgebouw, laat hij de dansers van het gerenommeerde Franse Ballet de l’Opéra de Lyon op spectaculaire wijze rond hun as spinnen.’

EXit: Zijn invloed is heel duidelijk te zien in jouw werk?
Rizzo: ‘
Ik ben ook erg gefascineerd door de manier waarop het lichaam zich verhoudt tot de totale ruimte rondom. De relatie tussen de bewegingen van de dansers, het licht, de muziek, de kostuums … staat ook bij mij centraal. Tijdens het festival focus ik bovendien heel erg op het lichaam in verandering. Metamorfose is het centrale thema. December Dance wordt een trip vol gedaanteverwisselingen, ook over de grenzen van dans heen.’

 EXit: December Dance sluit af met een familievoorstelling?
Rizzo: ‘
D’à Coté is een eigen creatie voor iedereen vanaf negen jaar. Het is de eerste keer dat ik werk voor kinderen. Ik heb geprobeerd om een gloednieuw sprookje te creëren met alle elementen die ik ook in mijn andere producties gebruik: muziek, dans, licht, beelden, kostuums … Het resultaat is een voorstelling vol fantasie met zelfs een vleugje sciencefiction. Het publiek gaat steeds dieper mee het bos in. Grenzen verdwijnen, monsters duiken op, het landschap verandert pijlsnel … D’à Coté is een trip naar een magische droomwereld.’

EXit: De muziek is van Puce Moment?
Rizzo:
‘Puce Moment is een project van Nicolas Devos en Pénélope Michel, de oprichters van de Franse elektropopgroep Cercueil. Het is één van mijn favoriete muzikale duo’s. Puce Moment creëerde originele soundtracks voor verschillende films, documentaires en cine-concerten. Op vrijdag 8 december brengen ze een volledig herwerkte soundtrack bij de cultfilm Eraserhead van David Lynch uit 1977.’

EXit: December Dance heeft ook opnieuw een beeldend luik?
Rizzo:
‘In De Bond is een tentoonstellingsroute gebouwd rond het lichaam in beweging en verandering, de rode draad doorheen het festival. Fotografe en filmmaakster Dorothée Smith focust op poëtische wijze op gender gerelateerde metamorfoses. Alle foto’s zijn genomen net op het moment van verandering. Daarnaast selecteert ook Le Fresnoy – studio national des arts contemporain, een reeks film- en video-installaties van jonge makers. Ten slotte is ook één werk van mijn hand te zien.’

EXit: Welke voorstelling mag het publiek niet missen?
Rizzo: ‘December Dance is een verzameling van al mijn favorieten. Ze bieden elk op heel eigen, poëtische manier hun visie op de wereld en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Het festival December Dance is een must-see op zichzelf!’ (SD)

 

http://www.decemberdance.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: