Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Arno’s chauffeur eindelijk ontmaskerd: Yves Roose

Foto EDM

 

Zo werd hij in de vorige EXit aangekondigd: ‘Onze nationale trots Arno brengt op zaterdag 2 december een bloemlezing uit het materiaal van zijn twee oerbands Tjens Couter en T.C. Matic. Topentertainment door een monument dat zelfs nu hij bijna 70 is de meeste jonkies nog steeds huilend naar huis speelt’. Veel uit ‘s mans leven is al geboekstaafd, maar uit Arno’s relatief onbekende beginjaren willen we u een oerverhaal niet onthouden.

 De vorige Brugse schepen van Cultuur, Yves Roose, heeft een boontje voor Arno, het is bekend. Via zijn boezemvriend en uitstekend muzikant Paul ‘Couter’ Decoutere, kwam hij in de zeventiger jaren in contact met een toen nog vrij onbekende, nuchtere, bescheiden en merkwaardige jongeman: Arno Hintjens. Samen met Decoutere, wiens moeder in Zeebrugge een café uitbaatte, en die andere huisvriend (huisfotograaf Danny Willems) verkenden ze samen het Oostendse uitgaansleven. Aan de toog en tussen pot en pint ontstond in 1972 de band Tjens Couter, een samentrekking van de namen van de oprichters Arno Hintjens en Paul Decoutere. De leden, waaronder ook Oostendenaar Serge Feys, hadden voordien al samengespeeld in de bluesgroep Freckleface, waarmee ze één elpee opnamen. In 1975 bracht Tjens Couter de debuutplaat ‘Who cares’ uit, die weinig aandacht kreeg. Toch werden ze daarmee de eerste Belgische groep die in Avro’s Toppop mocht optreden. In 1980 veranderde de groepsnaam in T.C.Matic en verliet Paul Couter de groep.

De enige met een rijbewijs

Yves Roose maakte de ontstaansgeschiedenis mee vanop de eerste rij. Hij was de enige uit dat bonte gezelschap die zowel een rijbewijs als een autootje had, een kleine Renault (R4) waarmee ze volgeladen Vlaanderen doorkruisten van zaal naar cultuurcentrum. Tijdens een festivalletje in Oostende suggereert Yves aan Arno om eens in het Frans te zingen, een wijze raad die Arno pas later succesvol zal involgen. In die periode komt Arno geregeld ten huize Roose in Blankenberge, wat moeder Roose doet opmerken dat ‘diene Arno nogal een rare vogel’ was. Arno en Paul Couter verrassen Roose later met een onaangekondigd gastoptreden tijdens Rooses huwelijksfeest. De tussenteksten van Arno deden overigens meer dan één wenkbrauw fronsen…

Later zoekt Arno nog een tijdje onderdak in Rooses appartementje in Gent. Yves herinnert zich nog Arno’s pa  ssie voor ‘a walk in the sun’, zijn hardnekkige gewoonte om altijd aan de zonnezijde van de straat te stappen.

Nadien zullen de contacten met Arno een beetje oplossen in de tijd, maar muzikaal blijft hij Arno volgen. Yves’ partner, Adinda Goddyn, werkte een aantal jaren geleden nog mee aan een artistiek project van Pieter Boudens waarbij kalligrafen aan de slag gingen met teksten van Arno.

Kortom: wees erbij op zaterdag 2 december in de MaZ… (LF/ADC)

 

_____

 

http://www.cactusmusic.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: