Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Venijnig Gebroed viert twee decennia woordkunst

Het Brugse dichterscollectief Het Venijnig Gebroed viert zijn twintigjarig bestaan op 1 december 2017 met een groot feest in KAAP (Werfstraat 108). Verwacht performances van de leden Frederik Lucien De Laere, albrecht b doemlicht, Denis Vercruysse en Jan Wijffels, maar ook optredens van metaband F0rtran, dichters Inge Braeckman en Joshua Kint en geluidskunstenaar teleferick. Speciaal voor EXit blikt Het Venijnig Gebroed terug op twee decennia woordkunst.21 maart

1997, Inkt Stinkt!

Dit evenement luidt de lente van het venijnig gebroed in. Op de affiche staat de veelzeggende beschrijving Proefnemingen voor voordracht. Frederik Lucien De Laere, albrecht b doemlicht en Denis Vercruysse timmeren aan hun gezamenlijke podium en testen hun eerste wankele woorden uit voor een publiek. De kleine theaterzaal van De Kelk bevalt zo dat er op de drankbonnetjes een mysterieus credo verschijnt: ‘op de dood van het reeuwse leven’. Meteen tonen ze ook hun voorliefde voor het multimediale Gesammtkunstwerk: er is beeldende kunst, een uitstekende muzikale entr’acte met het lofi getunede Osmose, en het theatergezelschap Ontroerend Goed brengt er één van hun prille stukken. De avond is goed voor zo’n vijf uur, waar ongeveer 120 man op afkomt en er één iemand uit het publiek huilend en mentaal gebroken de zaal uitstormt. Een waar succes.

7 november 1997, Het Gehuig
Meteen een tour de force in het prille bestaan van het collectief: een literair cross-over festival op twee locaties. Het Venijnig Gebroed slaat de handen in elkaar met Studio Muscle, een groep lo-fiers en postrockers waarmee samenwerkingsverbanden worden gesmeed voor de toekomst. Ook Q-tag, een groep jonge filmmakers verbonden aan cinema Lumière, springt mee aan boord. Toevallig is Suzanne Hines, een van de laatste telgen van de Beat-generation, in Brugge en neemt (met begeleidende band) deel aan het festival. Presentatoren Chantal Pattyn en Nic Balthazar zijn de hosts van dienst, Rudy Trouvé, Elko Blijweert en cultschrijver J.M.H. Berckmans sluiten de avond af in memorabele chaos. Het evenement wordt beschouwd als voorloper van De Nachten en Crossing Border.

25 januari 2001, On the origin of species: dichters van aap tot god
Het Venijnig Gebroed palmt boekhandel De Reyghere in op Gedichtendag 2001. Via een beurtrolsysteem beelden de dichters het proces uit van schrijven tot performen: een dichter tikt teksten uit, een tweede doet research in aanwezige naslagwerken, een derde performt voor een beperkt publiek (maximaal 3 man + dichter in een paskamertje) en een vierde gooit een bundel uit met een hengel vanop het eerste verdiep (een gratis poëziebundel voor wie die kan bemachtigen). Tot slot wordt de eerste bundel van Het Venijnig Gebroed per Amerikaans opbod verkocht. Van de bundel bestaat slechts één exemplaar. De hoogste bieder is Joris Barbier van … boekhandel De Reyghere.

16 tot 25 augustus 2002, GAT: Gezamenlijk Artistieke Tekst  

Brugge beleeft hoogdagen als Culturele Hoofdstad van Europa en Het Venijnig Gebroed gaat navelstaarderig aan de slag met de lokale legende van Annaatje van ’t Pitje. Ze nodigen kunstenaars uit de meest verschillende disciplines uit, gaande van beeldende kunst over kookkunst tot krijgskunst, om een werk rond deze legende te creëren. Het resultaat is een fietstocht langs zes locaties –stigmata – in de binnenstad, geleid door de lichtjes geschifte, maar vriendelijke wegkapiteins Peter Monsaert en Frank Paemeleire. Tussen de deelnemers staan kunstenaars zoals Nick Ervinck en Ria Verhaege, en letterbijters zoals Peter Holvoet Hanssen en Hanneke Paauwe.

30 augustus 2003, optreden Lowlands festival

Het Venijnig Gebroed rijdt de artiesteningang binnen, kondigt zich aan en krijgt de vraag of ze kippen verkopen. De eerste en tot nu toe enige keer dat ze op een groot muziekfestival staan en optreden voor een publiek van 500 man, net voor Jan Wolkers. Ze brengen teksten op de kortfilm Caverna van de hand van Steven Sanders en op live muziek van Dijf Sanders. Het NOS-journaal toont een fragment van hun optreden. Zij herinneren zich vooral de gratis liters Red Bull.

25 april 2009, Insgelijks, eerste langspeelfilm van Het Venijnig Gebroed
In opdracht van cinema OFFoff in Gent werkt Het Venijnig Gebroed aan een eerste filmproductie, getiteld Insgelijks, een donkere poëtische prent over het kantelpunt tussen leven en dood. Ze zetten alles zelf in scène en filmen alles zelf, inclusief uitgeknipte papieren kraaien en een baardenman. Klap op de vuurpijl is de vertoning op de Poëzienacht in Concertgebouw Brugge op 27 maart 2010 met livemuziek van de portables.

27 januari 2011, Het komt door de sterren

De Volkssterrenwacht van Beisbroek zit afgeladen vol met mensen die in ligzetels naar een projectie van het heelal staren. Klankmeester Köhn kneedt de geesten met diens magistrale plaat ‘We need more space in the cosmos’ en Het Venijnig Gebroed leest tollende teksten over tweelingsterren en andere ruimteverschijnselen.

 6 juli tot 1 september 2013, installatie Let Go

Het Venijnig Gebroed krijgt voor de eerste keer een stand op de poëziezomer van Watou,  in de stal naast Ramsey Nasr. Daar loopt hun multimediale installatie Videopoem Unlimited. De leden van het collectief schrijven elke twintig gedichten in het teken van de liefde en filmen een 200-tal videofragmenten. Deze worden door een computerprogramma in willekeurige volgorde eindeloos gecombineerd in een raster waardoor geluidsfragmenten, teksten en beelden een voortdurend nieuw videogedicht creëren. (ADC)

http://www.venijniggebroed.be en http://www.facebook.com/venijniggebroed

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: