Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

500 jaar Luther in het Stadsarchief

 

Een kleine maar interessante en verzorgde tentoonstelling in het Stadsarchief (Burg) belicht de figuur van Luther aan de hand van een aantal oude drukken uit de Openbare Bibliotheek. Het jaar 1517 wordt aanzien als de start van de Reformatie omdat Maarten Luther in dat jaar zijn beroemde (toen beruchte) 95 stellingen op de poort van de slotkerk van Wittenberg spijkerde.

In de tentoonstelling komen verschillende thema’s aan bod.

De protestantse vloedgolf die Europa veroverde leidde ook in Brugge tot de oprichting van een Calvinistisch Bewind dat van 1578 tot 1584 de lakens uitdeelde (pas in 1584 verzoende Brugge zich opnieuw met het katholieke Spanje) .

Het was daarna wachten tot 1814-1830 en het Verenigd Koninkrijk vooraleer er hier opnieuw een protestantse kerkgemeenschap actief was. De tentoonstelling toont een pronkstuk uit die tijd: een imposante garnizoensbijbel uit privé-bezit. Deze bijbel lag dertien jaar op de de kansel in de protestantse kerk die we vandaag kennen als de Ryelandtzaal. Tot slot wordt ingegaan op de huidige protestantse aanwezigheid in Brugge. (LF)

De tentoonstelling loopt tot 7 januari.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: