Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Western: ‘een amusantere versie van de waarheid’

De Brugse dichteres Delphine Lecompte (1978) heeft een nieuwe bundel uit. Het boek is getiteld ‘Western’ en verwijst daarmee naar haar West-Vlaamse roots en de uitgesproken personages die erin voorkomen. Haar autobiografische gedichten zijn, zoals steeds, absurde en uitvergrote karikaturen van de werkelijkheid, of zoals Delphine het zelf verwoord, ‘een betere en vooral amusantere versie van de waarheid’.

Met ‘Western’ brengt Delphine Lecompte haar meest afgebakende bundel tot nu toe uit. ‘In het verleden selecteerde ik vaak mijn beste gedichten in één publicatie in de hoop dat het een coherent geheel vormde. Deze keer heb ik veel meer rekening gehouden met de compositie’, zegt ze. Die continuïteit is merkbaar in het boek dat uit vier grote delen bestaat. Het eerste hoofdstuk ‘Child’ handelt over haar jeugd waarop al snel overgegaan wordt op het tweede promiscue gedeelte ‘Whore’. Hoofdstuk drie ‘Revenge’ omvat dan weer haar favoriete onderwerp, wraak (‘het meest vitale gedeelte’). En eindigen doet ze met ‘Redemption’, berusting, al neemt ze die term met een ferme korrel zout. De grote thema’s die in haar eerdere bundels voorkomen, blijven ook in ‘Western’ aanwezig. Met een rauwe, bij wijlen groteske pen schrijft Delphine over wat ze kent. Soms is dat heel onschuldig, maar vaak ook zwartgallig of zelfs aanstootgevend. Haar ouders en haar vriend, de oude kruisboogschutter, keren eveneens terug, zoals steeds afgeschilderd als een absurd personage van zichzelf. ‘Om toch een zekere afstand te kunnen bewaren en de controle te behouden op mijn gedichten’. Haar verlegen karakter staat dan wel haaks op haar excentrieke gedichten, toch weet Delphine Lecompte het grote publiek te begeesteren tijdens haar voordrachten. Geen sinecure in een kunsttak die niet meteen bekend staat om haar commercialiteit. ‘Ik heb zelf geen verklaring voor mijn succes’, geeft Delphine toe. ‘Ik doe niet mee aan publiciteitsstunten, zelfs Facebook heb ik de rug toegekeerd. Wat ik schrijf en hoe ik voordraag is echter authentiek, en men waardeert dat blijkbaar, al wil ik dat succes liever niet te veel analyseren.’ (LDD)

Western’, Delphine Lecompte, uitgeverij De Bezige Bij, 19,99 euro.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: