Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Marguerite Yourcenar in Brugge

Foto Bernhard De Grendel

 

 

In deze maand november zet boekhandel De Reyghere de reputatie van de beroemde schrijfster Marguerite Yourcenar (+1987) in de etalage.

De auteur, geboren in Brussel, opgegroeid in de grensstreek van de Zwarte Berg en het grootste deel van haar leven doorgebracht in Amerika, had een bijzondere band met Brugge. Deze stad was het decor van haar wellicht beroemdste boek ‘L’Oeuvre au noir’ dat in 1971 verscheen en vertaald werd als ‘Het Hermetisch Zwart’. Daarin reconstrueerde ze de stad op basis van haar jeugdherinneringen en via plattegronden. Pas drie jaar na verschijnen bezocht ze deze stad voor het eerst en stelde vast dat ze er perfect uitzag zoals beschreven in haar roman. Ze onderhield in die periode goede contacten met de toenmalige uitbaatster van boekhandel De Reyghere, Lucienne De Reyghere.

De verfilming van haar beroemdste boek, Het Hermetisch Zwart, een creatie van André Delvaux, wordt op 21 november getoond in Cinema Lumière. Op vrijdag 24 november komt Luc Devoldere (hoofdredacteur Ons Erfdeel) spreken over het literaire belang van haar werk. Op zaterdag 25 november zijn er twee ontmoetingsmomenten in Huis De Zomere bij Jan Broes (zijstraat Oude Burg). (LF)

Wie wil deelnemen aan een of meerdere activiteiten, graag inschrijven via www.dereyghere.be.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: