Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verjaardagscadeau voor dertigjarige bluesband Hideaway

Geen taart om het dertigjarig bestaan van Hideaway in de etalage te zetten, maar wel een live-cd/dvd met het beste bluesmateriaal van Brugges bekendste bluesexportproduct. Op vrijdag 17 november spelen ze ten dans in de feestzaal van psychiatrisch centrum Sint-Amandus (Beernem) waar ook de cd/dvd te koop zal zijn.

Ralph Bonte (frontman): ‘We zeggen al vier jaar dat we het eigenlijk moeten vieren. Noem een andere Belgische bluesband die zo lang bezig is, je zal lang moeten zoeken. Maar we zijn nogal lui en we zijn eigenlijk muzikanten en geen organisators, dus ja… Dan loopt dat nogal eens uit. Hideaway is in augustus 1986 begonnen en we zijn nog met drie originele groepsleden (Johan, Jean-Marie en ik) over. En we hebben nog nooit ruzie gemaakt… (lacht uitbundig)’

EXit: Wat vinden we terug op de live-cd/dvd?

Bonte: ‘In 2015 speelden we samen met twee andere bluesbands in de Ancienne Belgique naar aanleiding van de European Blues Challenge die er toen georganiseerd werd. Twee jaar voordien hadden we de Belgian Blues Challenge gewonnen. We hebben toen de Belgische kleuren in Toulouse verdedigd. Toevallig konden we van dit optreden de live captatie (beeld en audio) bemachtigen. We vonden dat het een goed optreden was en dus was het idee snel geboren. Onze vroegere bassist Vincent Pierins en zijn kameraad Peter Bulkens stonden in voor de mix en mastering. Jan Corthouts en Fonny Tempels verzorgden het beeldwerk. Het plaatje was geboren.’

EXit: Werken jullie nog aan nieuw materiaal?

Bonte: ‘Op de cd/dvd staat een nieuw nummer, maar ik moet toegeven dat het componeren een beetje in een dip geraakt is. Niettemin streven we er nog altijd naar om onszelf uit te vinden. Dat doen we door covers – wat een lelijk woord, trouwens – te spelen die niemand kent en daar maken wij dan onze Hideaway-versie van.’

EXit: Heb je soms heimwee naar de gloriedagen van Hideaway?

Bonte: ‘Zijn onze gloriedagen dan al voorbij? Het klopt dat we een periode kenden waarin we drie keer in de week optraden en dat we ‘overal’ wel ergens geweest zijn. Dat is nu wel anders. Eerlijk? Ik rouw er niet om. Het doet me wel nog altijd veel plezier om zoveel mensen op onze concerten te mogen begroeten.’

EXit: Als je de optredens van dertig jaar geleden vergelijkt met die van nu, wat is de grootste vaststelling? 

Bonte: ‘Gôh, als ik naar oude foto’s kijk… Man, wat waren we toen nog broekies. Toen wilden we nog de wereld veroveren, alle opties lagen open. Die ambitie is, net zoals de haargroei, sterk verminderd, maar telkens als we samen zijn, amuseren we ons nog steeds te pletter. Ik vergelijk het met de lagere school die eindelijk op schoolreis mag. Die uitbundigheid. De dag dat het geen ‘fun’ meer is, dan houden we er beter mee op. Voorlopig is dat niet aan de orde.’ (ADC)

www.hideaway.be en www.amandus.be

De dvd/cd is te koop in 27th Bflat, Biekorf Café en Comptoir des Arts.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: