Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stedelijke Academie, 300 jaar in de bres voor kunst

 

Foto EDM

 

Wellicht geen enkele Brugse school teert op zoveel geschiedenis als de stedelijke Academie in de Katelijnestraat. Het 300-jarig bestaan van deze kunstenschool grijpt terug naar 8 november 1717 wanneer met ‘een Hallegebodt’ de toelating wordt verleend voor de oprichting van ‘een vrije ende exempte academie’. Van 1720 tot 1890 is de Poortersloge in de Academiestraat de thuishaven. Vanaf dan wordt de Academie gehuisvest in de voormalige Bogardenkapel. 300 jaar geschiedenis wordt een (school)jaar lang gevierd met twintig tentoonstellingen en activiteiten allerhande. Centraal het werk van de alumni en de rol van kunstenaars die hier hun opleiding genoten.

 Joost Goethals (directeur Deeltijds Kunstonderwijs): ‘Op 10 november opent de Academie Brugge – vandaag Academie Brugge DKO en de Kunsthumaniora Brugge -, haar 300-jaar-viering. Wij presenteren met de nodige trots onze centrale tentoonstelling in de Stadshallen. Deze expo vormt een hoogtepunt in ons jubileumjaar. Daarnaast leggen we de nadruk op de Alumnitentoonstellingen die heel het academiejaar te zien zullen zijn in de stad. Niet enkel de Bogardenkapel zal dienst doen als expositieruimte, ook de Schipperskapel is een speerpunt binnen de Alumniprogrammatie. Een twintigtal tentoonstellingen zullen gedurende de hele periode het zwaartepunt vormen van onze 300 jaar-werking. In april 2018 komt er in dit kader een heus Theaterfestival met professioneel werk van jonge aan de Hogeschool pas afgestudeerde Academiestudenten.’

Vrijheid

De samenstelling van de grote tentoonstelling in de Stadshallen werd toevertrouwd aan de Brugse kunstcurator Pierre Muylle, die na een jarenlang kunstenavontuur in Luik de weg terugvond naar zijn Brugge. Muylle noemt zich hier geen curator, maar ‘coach’.

 Pierre Muylle: ‘We stellen in de expo zes thema’s voor die gekoppeld zijn aan onze waarden doorheen 300 jaar geschiedenis. Gebaseerd op die thema’s maken we een bewust niet-geschiedkundige tentoonstelling waar geselecteerd werk te zien is van onze leerlingen. Eerst en vooral focussen we op vrijheid. Vanaf 8 november 1717 mag men schilderen, tekenen én zijn werk verkopen. De Brugse Academie is als enige Academie ook democratisch. Iedereen met talent mag gratis binnen.’

EXit: Elke school pakt toch ook graag uit met bekende ex-studenten?

Goethals: ‘Zeker, en daarom belichten we enkele ‘netwerken’. Schilder Joseph-Benoît Suvée bijvoorbeeld wint in 1771 de Prix de Rome, dat was zowat het EK voor kunstenaars. Als oud-leerling van de Academie zorgt hij ervoor dat tientallen Brugse kunstenaars die in de Academie studeerden hun carrière kunnen maken in Parijs of Rome.’

‘Een andere beroemdheid is architect Louis Delacenserie. Mocht je alle gebouwen in Brugge kunnen uitgommen waar deze architect iets mee te maken had, er bleef van de Brugse binnenstad niet veel meer over. Hij was een oud leerling van onze Academie.’

EXit: Ook de vrouw wordt niet vergeten.

Muylle: ‘Feminisme en emancipatie komen zeker aan bod. Daarom, leve Jef Van De Fackere! We zouden een extra vrije heiligen-feestdag moeten krijgen ter ere van hem. Hij stichtte in 1918 het dagonderwijs voor juffrouwen zoals dat toen zo mooi heette.’

EXit: En zelfs de allerkleinsten worden niet vergeten?

Goethals: ‘Zeker niet. Aansluitend op het werk in de Stadshallen tonen we in de Jan Garemijnzaal de tentoonstelling Masterview door en voor kinderen waar we workshops organiseren in een heus pop-up-atelier.’

EXit: De Academie wil vandaag vooral een actueel verhaal vertellen. Slaat dat imago aan?

Jo Decoster (directeur Kunsthumaniora): ‘Denk van wel. Met meer dan 1.700, vooral Brugse kinderen, jongeren en volwassenen die les volgen overdag of ’s avonds in onze Academie, zijn we meer dan ooit aanwezig in het sociaal weefsel van de stad. We zijn dé plaats waar velen een kunstopleiding volg(d)en en voor de meesten ook de enige plek waar ze hun persoonlijke en artistieke ontplooiingen verder kunnen ontwikkelen. De Academie is daarmee een van de grootste kunst- en cultuurinstellingen die Brugge rijk is. Een taak die we serieus nemen en belangrijk vinden. En eentje die gevierd mag worden.’ (LF)

____

Van 10 november tot 3 december: 300 jaar Academie in de Stadshallen

Overige tentoonstellingen zijn terug te vinden op http://www.academiebrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: