Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De ultieme Brugse cultuurtips (slot)

Foto EDM

 

Het cultuurseizoen belooft dit jaar, meer nog dan de vorige jaren, een rijk geschakeerd palet van muziek, dans, toneel en beeldende kunst te worden. Kiezen wordt zo steeds moeilijker. Daarom gaan we te rade bij de professionals van het vak. Zij tippen ons hun soms verrassende top-drie.

 Frederik Styns (intendant Symfonieorkest)

1.Elegie , Symfonieorkest Vlaanderen & Pieter Wispelwey (15 maart 2018, Concertgebouw): topcellist Pieter Wispelwey is een oude bekende van Symfonieorkest Vlaanderen. Samen met het orkest brengt hij het celloconcerto van Elgar, een van de hoogtepunten uit het cellorepertoire. Deze klepper wordt geconfronteerd met de veel minder bekende Pastoral Symfonie van Vaughan Williams, en War Elegy van Ivor Gurney. Deze twee laatste stukken verklanken de donkerste momenten uit de recente geschiedenis. Zowel Vaughan Williams als Gurney vochten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

2.        Magnificat, Vox Luminis (2 februari 2018, Concertgebouw): het Belgische ensemble Vox Luminis is uitgegroeid tot een van ’s werelds beste en meest innovatieve ensembles op het vlak van oude muziek. Zonder dirigent weten ze zich vlot én met overtuiging een weg te banen doorheen het rijke repertoire uit renaissance en barok. Zo ook is hun lezing van Bachs Magnificat een ware belevenis. Ongetwijfeld ontdekt u nieuwe nuances en details in dit meesterwerk, uitgevoerd door dit vocaal en instrumentaal ensemble dat gecoacht wordt door Lionel Meunier.

3.        Pieter Pourbus en de vergeten meesters (tot 21 januari 2018, Groeningemuseum): ontdek in deze tentoonstelling de vergeten Brugse meesters uit de 16de eeuw. Het oeuvre van Pieter Pourbus staat centraal, een aanstormend talent dat heel wat belangrijke opdrachten wist binnen te slepen, van het ‘Laatste Oordeel’ en de ‘Annunciatie’ tot treffende portretten van Brugges voornaamste families. Maak voor de eerste keer ook kennis met het oeuvre van Claeissens, de verrassing van de tentoonstelling! 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: