Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het stormt drie dagen lang in De Grote Post

Foto Thomas Geuens

 

Of u nu een fervente jazz-adept bent of niet, de kans is groot dat de naam Hendrik Lasure bij u een belletje doet rinkelen. Hendrik – nog steeds maar 20 lentes oud – groeide op in Brugge, zo goed als in de schaduw van het Werfgebouw in het Stubbekwartier. Jarenlang maakte hij daar op zeer jonge leeftijd al indruk tijdens jamsessies, waar hij menig toeschouwer verbaasd achterliet met zijn toen al erudiete en soepele pianospel waarmee hij moeiteloos de foyer van De Werf inpalmde.

Ondertussen heeft Hendrik de overstap gemaakt naar de grote podia. Samen met de eveneens jong begonnen Casper Van de Velde (drums) staan zij als SCHNTZL binnenkort op het podium van het heiligdom genaamd Bimhuis (A’dam). Iets waar Hendrik en Casper ongetwijfeld heel erg naar uitkijken.

Maar … eerst valt hen de eer te beurt om in De Grote Post in Oostende het Stormfestival te openen. Op vrijdag 10 november om 19 uur steekt het festival van wal, en zijn we vertrokken voor drie dagen bedwelmende Storm! : drie concerten op vrijdag, vier op zaterdag (vanaf 19 uur), vier op zondag (vanaf 14 uur).

De imposante locatie van dit festival, een oord dat als voormalig PTT-RTT-gebouw deel uitmaakt van de achtergrond van mijn Oostendse collegejaren, werd een aantal jaren geleden grondig gerenoveerd en in gebruik genomen als cultuurcentrum, waarbij typerende elementen van de oorspronkelijke functie als postgebouw behouden bleven. Neem dus gerust de tijd om even met een glas in de hand het gebouw te verkennen tussen de concerten door, het is de moeite waard.

Verdeeld over twee podia wordt ons door KAAP een intens jazz-bad aangeboden dat op drie dagen tijd elf bezettingen aan het woord laat. Het volledig programma en details over elk van de concerten vindt u verderop in deze EXit

Waar ik zelf naar uitkijk? Om er een drietal te noemen: het slotconcert van Christian Scott aTunde Adjuah op de eerste concertavond, de confrontatie van Peter Vermeersch (FES) en David Bovée (Think of One) op zaterdag. Ik ben ook heel benieuwd naar wat Ragini Trio & Bojan Z & Sawani Mudgal op zondag op het podium zullen brengen.

Jazz not jazz… zo luidt de ondertitel van het festival. Benieuwd naar de betekenis hiervan polste ik bij Pieter Koten en Benny Claeysier naar de betekenis van die ondertitel. Die ligt voor de hand, en vertrekt vanuit de eeuwige vraag “wat is jazz ?”. Veel muzikanten wensen zich vandaag niet meer gevangen te weten in vakjes, willen de grenzen slopen en zichzelf open stellen voor andere muzikale werelden, voor klassieke invalshoeken, voor etnische elementen, voor het gebruik van elektronica. Maar dit steeds met een instelling waarbij de lat uitdagend hoog wordt gelegd.

Een label plakken op elk van de festivaldagen ? Misschien… vrijdag : jong aanstormend talent. Zaterdag : een ontdekkingsreis met klassieke elementen en een wereldse inslag over vijf continenten. Zondag : klemtoon op virtuositeit.

Nog jazz in november ?

Als uw jazz-honger na Storm! nog niet gestild is – en dat is mogelijk, ik spreek uit ervaring – kunt u op zondag 12 november in de intimistische en eigenzinnige Parazzar (Torhoutse Steenweg) in Sint-Andries terecht voor het trio Bones Again (Ziv Taubenfeld – bass clarinet, Shay Hazan – double bass, Nir Sabag – drums).

Amper één week later, op zondag 19 november, staat in diezelfde Parazzar Oui Chef op het menu (Jean Dousteyssier – clarinets, Gabriel Levasseur – trumpet, Johan Graden – piano, Vilhelm Bromander – double bass, Jakob Warmenbol – drums)

Op zaterdag 4 november is het wat mij betreft ook heel erg uitkijken naar het concert van Sarathy Korwar dat in een samenwerking van Cactus en KAAP geprogrammeerd staat in Cactus Club (MaZ). De uitstekende debuutcd van deze artiest (Day to day – uitgebracht op Ninja Tune 2016) heb ik onlangs met enige tegenzin teruggebracht naar de Biekorfbibliotheek waar u hem bij de “W” van wereldmuziek kunt terugvinden. Wat mij betreft hoort hij eerder thuis bij de “J” van jazz, want jazz it is for sure.

(RUDI VANMARCKE)

http://www.kaap.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: