Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Landjuweelfestival voor amateurtheater strijkt neer in Oostende

Het Landjuweelfestival voor amateurtheater kreeg enkele jaren terug een heel nieuwe, hedendaagse invulling, aangepast aan de noden en wensen van de vele gezelschappen in Vlaanderen. Vandaag is het een rondreizend festival en dit keer mag Oostende van woensdag 1 tot en met zondag 5 november de honneurs waarnemen.

 De stad aan zee toont het amateurtoneel in al zijn kwaliteit en diversiteit. Een team van kenners selecteerde uit 80 theaterproducties van het voorbije seizoen acht producties.

Opener op woensdag 1 november is een bewerking van Pygmalion van de bekende theaterauteur George Bernard Shaw. In het stuk ontfermt een taalprofessor zich over een simpel straatmeisje. Theatergroep Hoogspanning uit Beerse maakt er een heel gedurfde, ruwe en maatschappijkritische versie van. Speciaal voor het festival wordt ook een op en top Oostendse productie gecreëerd met lokale acteurs in een regie van Ineke Nijssen. Deze unieke creatie neemt het publiek op donderdag 2 november mee op een bijzonder parcours doorheen De Grote Post. Op verdoken en minder verdoken plekken kom je personages tegen, als waren het inwoners van een dorp.

 Voorts zijn er ook stukken van bekende theaterauteurs als Alex van Warmerdam, Jon Fosse, Stijn Devillé en Adriaan Van Aken. Theater Krakeel uit Gentbrugge sluit af met Nachtelijk Symposium, werk van wijlen Eric De Volder over ‘het beest dat de mens is.’

Naast de producties zijn ook heel wat omkaderende activiteiten gepland. Er zijn workshops voor jongeren met een afsluitend toonmoment, je kunt nieuw repertoire leren kennen en er is een ruilbeurs voor kostuums en rekwisieten. (SD)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: