Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cactus presenteert druk najaarsprogramma

 

November is geen maand om stil te zitten, zeker niet als we de najaarsprogrammatie van Cactus Muziekcentrum onder de loep nemen. Programmator Felix Van De Loock toont ons de bomen in het bos. Redenen genoeg om uit uw kot te komen!

 

EXit: Julie Byrne is voor velen onbekend en dus onbemind. Kan haar concert op zondag 29 oktober in de Ryelandtzaal daar verandering in brengen?

Felix Van De Loock: ‘Julie is een nieuwe singer-songwriter die enorm over de tongen gaat in het muzieklandschap sinds ze van de hippe muziekblog Pitchfork een Best New Music-stempel kreeg.  Eigenlijk maakt ze hele klassieke folkliedjes in de geest van Nick Drake & Joni Mitchell, een naam die over alle generaties heen mensen kan aanspreken dus. Ik zag haar optreden in de AB Club en dat was erg straf. Perfect voor de Ryelandtzaal, blij dat het gelukt is om haar daar te krijgen. Check haar plaat ‘Not even Happiness’: een van de mooiste folkplaatjes van 2017.’

 EXit: Sarathy Korwar is als percussionist opgegroeid in India. Sijpelen die invloeden straks ook door op zijn concert op zaterdag 4 november in de MaZ?

Van De Loock: ‘Heel zeker! Korwar heeft een opleiding gehad als tabla speler. Dat zijn twee kleine trommeltjes die de basis vormen van de meeste hindoestaanse muziek. Ondertussen speelt hij drums en producet hij met elektronica en met oosterse klanken vervlochten jazz en behoort hij tot de nieuwe toonaangevende Londense jazz-scene rond Shabaka Hutchings. Zijn plaat ‘Day to Day’ kwam uit op Ninja Tune met hulp van onder andere Four Tet en Floating points en is één van mijn favoriete platen van vorig jaar. Zijn optreden op ReWire in Nederland was daar ook een hoogtepunt. Wie houdt van jazz, elektronica en/of wereldmuziek moet echt proberen die plaat te checken en te komen kijken.’  

EXit: Live is Spinvis een meester in het opbouwen van songs via samples. Past onze Nederlandse vriend Erik de Jongh opnieuw dit kunstje toe tijdens zijn concert op zondag 5 november of wordt hij deze keer geruggensteund door een band om zijn nieuwe cd ‘Trein Vuur Dageraad’ voor te stellen?

Van De Loock: ‘Spinvis is één van de toppers uit de Nederlandstalige popmuziek en dat bewees hij ook met zijn laatste plaat ‘Trein Vuur Dageraad’ waarmee hij succesvol door België en Nederland toert. Fijn dat we hem ook in Brugge hebben voor wat ongetwijfeld een zeer mooi concert zal zijn.’

 EXit: Coely, de Antwerpse zangeres met Congolese roots, was dé revelatie van het afgelopen Cactusfestival. Kan ze met haar aanstekelijke soul en r&b ook weer schwung krijgen in de MaZ op vrijdag 10 november?

Van De Loock: ‘Coely is op weg om één van de nieuwe grote dames van de Belgische muziek te worden, en we zijn blij dat ze na haar twee knallende passages op het festival nu ook in de club speelt. Haar liveoptredens zijn zoals het moet zijn: Coely is één en al power en positivisme, heeft dijken van nummers die zowel echte hiphopheads als een breder publiek aanspreken en laat zich bijstaan door een straffe band. Met acts als Woodie Smalls, Zwangere Guy, Romeo Elvis (die trouwens op onze Student Welcome staat op 12/10) en Coely’s sidekick DVTCH NORRi$ is hiphop in België eindelijk incontournable geworden. Blij te zien dat er een krachtige madam met Congolese roots helemaal aan de top van die evolutie staat.’

 EXit: Absynthe Minded is terug van (kort) weggeweest. Wat mogen we verwachten op zaterdag 11 november van deze Belgische band rond Bert Ostyn en hun nieuwe cd ‘Jungle Eyes’?

Van De Loock: ‘Een blij weerzien waarvoor Bert Ostyn zijn band wat door elkaar husselde en een nieuwe plaat opnam. Singles ‘The Execution’ en ‘Beam’ zitten al een tijdje in high rotation op Radio1 en Studio Brussel en zijn opnieuw hits van het niveau van ‘My Heroics, Part One’ en ‘Envoi’.  Ik ben oprecht blij dat ze terug zijn, want voor mij is Absynthe Minded toch één van de fijnste belpopbands met een vleugje nostalgiefactor.’

 EXit: Wat maakt de performance van het Düsseldorfse duo Grandbrothers op vrijdag 24 november zo uniek in de Ryelandtzaal?

Van De Loock: ‘Dat is wel een hele speciale. Grandbrothers speelt met twee man op één piano muziek die zweeft tussen Nils Frahm en Jon Hopkins. Het duo bestaat uit een pianist en een techneut, die via laptop een batterij hamertjes en effecten aanstuurt die extra beats, clicks en melodieën uit de piano halen. Enfin, het is allemaal wat moeilijk uit te leggen maar het komt er op neer dat alles wat je hoort uit de piano komt. Heel intrigerend live, en dan ook nog eens hele fijne muziek. Hun tweede plaat komt uit eind oktober en daar wordt ook veel van verwacht.’

EXit: Met Arno haal je op zaterdag 2 december een monument in huis.

Van De Loock: ‘Onze nationale trots Arno brengt een bloemlezing uit het materiaal van zijn twee oerbands Tjens Couter en T.C. Matic. Verwacht je aan le plus beau in de meest rauwe vorm. Topentertainment door een monument dat zelfs nu hij bijna 70 is de meeste jonkies nog steeds huilend naar huis speelt.’

‘Ik wil trouwens ook nog even reclame maken voor ons voordeeltarief met de prikkaart; ideaal als je graag nieuwe muziek leert kennen. Je kunt die kopen via onze site aan 15 euro. In ruil daarvoor krijg je bij alle concerten 2 euro korting op de voorverkoopprijs, betaal je geen reservatiekosten én krijg je minimum twee ontdekkingsconcerten per seizoen gratis. Dit seizoen zijn dat er zelfs drie: Moses Sumney, Julie Byrne en Grandbrothers.’ (ADC)

 www.cactusmusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: