Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tien jaar Razor Reel Flanders Film Festival

 

Het Razor Reel Flanders Film Festival, het enige genrefestival in Vlaanderen en vaste waarde in het Brugse filmaanbod, viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Van donderdag 26 tot en met dinsdag 31 oktober kunnen liefhebbers en nieuwsgierigen hun gading vinden in een gevarieerd aanbod van nationale en internationale genrefilms. De grote verandering deze editie is wellicht de festivallocatie. Aangezien Cinema Liberty haar deuren heeft gesloten, hebben de organistoren met het Sint-Lodewijkscollege voor een onverwachte wending gezorgd.

‘De locatiewijziging is een beslissing die we bewust hebben genomen omdat we vooruit willen blikken op de toekomst’, aldus Joke Ruysschaert, artistiek coördinator. ‘Het Sint-Lodewijkscollege bleek het dichtst aan te sluiten bij onze creatieve wensen. We kunnen er gebruik maken van twee zalen, een groot auditorium met cinema-allures die we zullen inkleden zoals het Razor Reel betaamt, en een kleinere ruimte waar we lezingen kunnen geven. Die aanpassingen brengen natuurlijk wel een hoop extra werk met zich mee, maar we geloven erin. Dit kan wel eens een kantelmoment worden voor ons.’

Wie toch nog Razor Reel een laatste keer in de stadsbioscoop wil ervaren, kan op zaterdag 14 oktober terecht in Cinema Liberty voor de vertoning van de klassieker Nosferatu –Eine symphonie des Grauens met live muzikale begeleiding van Buscemi en Michel Bisceglia. Deze voorstelling werd in samenwerking met het Cultuurcentrum Brugge geprogrammeerd naar aanleiding van de tiende editie van het Razor Reel Flanders Film Festival.

Programma

Het volledige programma wordt pas bekendgemaakt op woensdag 4 oktober, maar deze vertoningen kunnen we u nu al meegeven. Zo staat de zaterdag in het teken van de Vlaamse horrorfilm met als spilpunt de documentaire Forgotten Scares die handelt over de geschiedenis van het Vlaamse horrorlandschap met regisseur Steven De Roover als centrale gast. De documentaire 78/52 van Alexander O. Philippe ontrafelt dan weer het meest iconisch horrormoment aller tijden, namelijk de douchescène uit Psycho. Die laatste prent kon dus niet ontbreken in de retrosectie van Razor Reel. Voorts op het programma is er de Zuid-Koreaanse tijdreisthriller A Day (Cho Sun-ho), de Australische dramathriller Hounds of Love (Ben Young) en de tweede film van Baskin-regisseur Can Evrenol, Housewife.

Competities

Zoals vanouds gaat het festival gepaard met twee competities. Enerzijds is er de kortfilmcompetitie Méliès d’Argent waarbij de winnaar een nominatieplaats bekomt voor de Méliès d’Or voor beste Europese fantastische kortfilm. Anderzijds kunnen beginnende filmmakers meedingen naar de titel van de beste internationaal debuterende fantastische langspeelfilm tijdens Young Blood. Naast erkenning ontvangt de winnaar voor het eerst ook een financiële prijs. Zo wil Razor Reel nieuwe genreregisseurs een steuntje in de rug geven.

Oproep vrijwilligers

Het Razor Reel Flanders Film Festival wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Tijdens de festivalperiode is er echter steeds ruimte voor helpende handen in diverse hoedanigheden. Geïnteresseerden die graag willen meewerken aan het filmfestival kunnen hun gegevens bezorgen aan Nick Vermeulen via nick@razorreel.be.

______

Het Razor Reel Flanders Film Festival vindt plaats van donderdag 26 tot en met dinsdag 31 oktober in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Sint-Andries, http://www.rrfff.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: