Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Muziek is mijn eerste motor als ik theater maak’

Foto Pieter Gellings

 

Brugge heeft heel wat jong talent in huis. Marieke Dermul studeerde drie jaar terug af aan de Theaterschool van Amsterdam. Ondertussen is ze actief bij verschillende theatergezelschappen. Dit seizoen staat ze twee keer op de Brugse planken. Op dinsdag 23 januari 2018 presenteert ze met European Citizen Popsong haar eigen creatie rond wat Europa vandaag is en nog kan zijn. Op 6 oktober brengt ze met Virginity werk voor jongeren met muziek geïnspireerd op de vele hits van popicoon Prince.

 EXit: Waarom Prince?
Marieke Dermul:
‘Met Dirk De Lathauwer en Natasha Pire maakte ik enkele jaren terug Everland voor theaterhuis Fabuleus. We zijn alle drie grote Prince-fans en wilden toen al graag iets rond hem doen. Hij is een heel fascinerende figuur die altijd heeft doorgezet waarin hij geloofde. Hij was een popicoon met een hoog rock ’n roll gehalte, maar ook getuige van Jehova. Hij was klein, flirtte met vrouwen en mannen… Ondanks de vele vooroordelen die over hem bestonden, hield hij zijn imago altijd staande.’

EXit: Virginity is een jongerenvoorstelling?
Dermul:
‘We spelen met dat imago-gegeven. Tieners hebben, onder meer door de sociale media, heel erg het gevoel dat ze zich een bepaald imago moeten aanmeten. Er is vaak een groot contrast tussen hoe ze zichzelf op social media laten zien en wie ze echt zijn. Deze voorstelling draait om identiteit en om wie jongeren zijn en willen zijn.’

EXit: Muziek speelt een hoofdrol?
Dermul:
‘We willen de nummers van Prince alle eer aandoen. We brengen niet zomaar covers, maar laten ons inspireren door zijn vele hits. Dirk contacteerde Lennert Coorevits van Compact Disc Dummies en Boris Van Severen, bekend van de film Belgica. Het zijn niet alleen twee rasmuzikanten, maar ook twee heel fysieke acteurs. Ze kunnen heel veel kanten op. Virginity wordt daardoor een heel pittige multidisciplinaire performance!’

EXit: Je had destijds een hit met de band Superlijm. Hoe belangrijk is muziek nog voor jou?
Dermul: ‘Ik ben destijds met Superlijm gestopt om naar Amsterdam te kunnen gaan. Mijn keuze was toen snel gemaakt. Via theater kun je veel meer iets vertellen. Niettemin, blijft muziek heel belangrijk. Muziek is mijn eerste motor als ik theater maak. Ik geloof in de kracht ervan. Muziek trekt mensen aan en kan ze verbinden.’

EXit: Vandaar een ‘European Citizen Popsong’?
Dermul:
‘Ik benader het actuele Europa-gegeven inderdaad via een poplied. Ik ben gestart met een performance tijdens het ‘Over het Ij-festival’ waarin ik op heel uiteenlopende wijze ben gaan peilen naar wat mensen vandaag over Europa denken. Die heb ik verwerkt tot een ‘popsong’ over Europa. Met verschillende versies van dit lied ben ik dan ook Europa rondgetrokken, om nog meer reacties en visies te verzamelen. Ik wil de man in de straat een stem geven, niet de politiek activisten, want hun menig is vaak heel extreem.’

EXit: Hoe denkt ‘Europa’ dan over Europa?
Dermul: ‘Er zijn inderdaad heel veel vooroordelen. Er is veel verzuring, maar van zodra je echt met mensen in gesprek gaat, verdwijnen die ook vaak en dat is toch hoopgevend. Ik vond ook muzikanten die mijn lied willen mee spelen: een Hongaarse accordeonist, een fluitiste uit Kiev, een bouzoukispeler uit Athene en een vluchteling die djembé speelt. Ik verwerk die traditionele elementen tot een catchy popsong.’

 EXit: Die we in Brugge zullen te horen krijgen?
Dermul:
‘Het publiek zal uiteindelijk een inkijk in het proces krijgen en misschien staan de vier muzikanten ook op scene. Op dit moment is het gegeven in volle ontwikkeling en is mijn popsong een ‘work in progress’. Eigenlijk is het voor mij één grote ontdekkingsreis, dus het publiek mag op zijn minst een avontuurlijke voorstelling verwachten. Misschien kom ik zelfs wel uit bij een ‘World Citizen Popsong’ (lacht).’ (SD)

http://www.ccbrugge.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: