Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Diaspora Concerts 2017

Martin Van Steenkiste (foto José Luis Andrade Carballade)

 

Het vroegere Brugges Festival, synoniem voor vaak grote namen uit de internationale volksmuziek, heeft een opvolger die in stilte bouwt aan iets nieuws. Diaspora is de vlag, De Biekorf de locatie, de affiche Vlaams-internationaal. Laat u verrassen. Het algehele plan achter Diaspora is Jo Van Driessche.

Jo Van Driessche: ‘Enkele jaren geleden was er nogal wat te doen rond de ‘toegevoegde’ waarde die migranten en vluchtelingen ons bijbrengen in Vlaanderen. Een discours dat wij, op cultureel vlak, zeer onfair vinden. Er is een massa talent in België op cultureel vlak, maar het komt, zeker in West-Vlaanderen, veel te weinig aan bod. Anderzijds zijn er heel wat Vlamingen die van samenwerken met buitenlanders bijna hun handelsmerk gemaakt hebben. Violist Wouter Vandenabeele bijvoorbeeld. Wouter was recent nog in diverse landen (Griekenland, Senegal, Portugal, Sardinië…) Dit is veel te weinig geweten en, behalve in het programma Zanzibar op Klara, ook nooit iets van te horen.’

EXit: Hoe verliepen de vorige edities?

Van Driesche: ‘De eerste editie liep voor een handvol mensen in de foyer van de Stadsschouwburg. Vorig jaar, met meer volk, in De Biekorf. Om praktische redenen hebben we nu de datum verschoven naar het laatste weekend van september. Dit had onder meer als gevolg dat Martin Vansteenkiste met de Ugandese gastzangeres Sarah dit jaar wél op de affiche komt.’

‘Met een 300 tot 400 bezoekers zouden wij tevreden zijn bij deze derde editie, omdat het van bij de start de bedoeling was om op vijf jaar tijd minimum 500 bezoekers te halen. De naambekendheid van de artiesten is, behalve voor insiders, niet groot of zelfs helemaal niet. Nochtans: een Giacomo toerde in augustus een maand in Italië, Minata Faso is terug van het festival van Lausanne. Myrdinn (De Cauter) daarentegen is een naam als een klok in de flamenco-wereld en zeker in Vlaanderen geen onbekende.’ (LF)

Diaspora concerts op 28 en 29 september in De Biekorf, www.diaspora.events; tel. 0475 410561

Tickets: 18,50 euro per avond.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: