Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Expo TogetherNOTtogether bundelt Brugs talent

 

Op vrijdag 29, zaterdag 30 september en zondag 1 oktober vindt  in de Tank (op de Burg) de tentoonstelling ‘TogetherNotTogether’ plaats. Er zijn schilderijen, tekeningen, beeldend werk en fotografie te zien van zes Brugse creatievelingen: Fien Cools, Sven Boel, Jurgen Vandewalle, Griet Janssens, Stef De Blieck en Pieterjan Lefever.

‘Tijdens een brainstormsessie is de titel ‘TogetherNOTtogether’ naar voren gekomen’, zegt Pieterjan Lefever. ‘Je kunt het op verschillende manieren interpreteren. Je kunt het thema ‘alleenigheid’ aanraken, je kunt het doortrekken naar de samenleving waar individualisme en egoïsme hoogtij vieren of je kunt de desolaatheid in je werk steken. Het idee ontstond bij één van ons zessen, toen ze op de bus zat en iedereen zag verzonken zitten in zijn eigen scherm.’

‘We kennen elkaar al een hele tijd en kennen ook elkaars werk. We zijn allemaal op een verschillende manier met onze metier bezig. De ene verdient er af en toe een centje mee, de ander doet dit puur voor zichzelf, maar we delen wel de nood om ons werk naar buiten te brengen, in alle vrijheid. De enige en meteen ook belangrijkste drijfveer om samen te exposeren én dus ook samen te werken rond één thema ontstond dus uit de behoefte om ons werk aan een publiek te tonen.’

De zes

  • Sven Boel(°1985) put inspiratie voor zijn werk uit zijn onmiddellijke omgeving . In zijn werkproces puzzelt hij graag met gevonden en gerecycleerd materiaal. Hij vergroot, verkleint, fragmenteert materialen en beeldelementen en pakt deze puzzels in waardoor  zijn werk een absurde mix van vormen en kleuren wordt.
  • Fien Cools(°1988) werkt als fotografe, illustrator en cartooniste. Ze woonde drie jaar in een caravan, op 12m2, samen met haar lief en wat zwerfkatten omdat een verbouwing jaren langer bleek te duren dan gedacht. Een ijskoude winter, een warme zwerfkat, een vochtige caravan: wat deed dit met Fien en de relatie tot zichzelf, haar lief en dieren ? Dit vertaalt zich in een reeks intieme illustraties en tekeningen.
  • Jürgen Vandewalle(°1972) verwerkt al een kwarteeuw het thema ‘eenzaamheid’ in zijn schilderijen en selecteerde voor deze expo werken waarin deze thematiek nadrukkelijk aanwezig is.
  • Griet Janssens (°1979) in haar eigen woorden: ‘Een nieuwe weg in mijn leven, bouwen aan een nieuw nest, de eerste stappen naar together, de eerste blik in een huis. Iets wat eerst het hare was, nu het onze.’
  • Stef De Blieck(°1971) groeide als zoon van fotograaf André op tussen de filmcamera’s en de zwart-witfoto’s. Hij streeft ernaar beelden te vormen die de kijker net ietsje langer vasthoudt dan gewoonlijk in tijden van flitsende beeldcultuur. Zijn troeven: onderbelichting, onscherpte en een ongewone cadrage.
  • Pieterjan Lefever(°1971) is graficus en kreeg na een opleiding fotografie de microbe om zelf te fotograferen te pakken. Hij brengt tijdens de expo een terugblik op vele momenten. Momenten van samen, ook alleen. Ook dit keer in zwart-wit, maar toch vol kleur. (ADC)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: