Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kinderen baas over kunst en cultuur bij BAZART

 

Je bent nooit te oud om te leren, maar ook nooit te jong! Vanuit deze filosofie organiseert Mooss vzw elke zaterdagnamiddag (van 14 tot 17 uur) het project Bazart in Het Entrepot. Daar kunnen kinderen van verschillende leeftijdsgroepen spelen met kunst, cultuur en erfgoed. ‘De stad is onze uitvalsbasis en inspiratiebron en plezier staat voorop’, luidt het.

De missie van Mooss is duidelijk: kunst en erfgoed toegankelijk maken voor alle kinderen, jongeren en hun begeleiders. ‘We bemiddelen tussen kunst en de deelnemers en participanten, en geven hen ‘goesting’ in kunst’, zegt medewerker Jolijn Vannoppen. ‘Naast een uitgebreid aanbod aan workshops binnen de verschillende kunstdomeinen, organiseren we verschillende kunstzinnige en participatieve projecten waaronder Bazart, steeds vanuit de eigen uitgewerkte methodiek.’

Boterhammenkunst

Kunst en erfgoed vormen het vertrekpunt voor activiteiten, over alle kunstdisciplines heen en met alle mogelijke invalshoeken. Boterhammenkunst, dansen met stoepkrijt, een detectivespel rond het verdwenen paneel van ‘Het Lam Gods’, muziek componeren bij stomme film of een muur herwerken zoals Sol LeWitt, bij BAZART kan het allemaal.

‘We vinden het bij BAZART belangrijk om ook echte, tastbare kunst in onze activiteiten te verwerken en niet enkel te kijken naar filmpjes en foto’s over kunst. Een breed netwerk van culturele partners geeft ons die mogelijkheid. We zoeken kunst zelf op in het museum, het theater, de bibliotheek,… Er is dan ook zoveel kunst en cultuur te ontdekken voor kinderen in Brugge: het Jeugdfilmfestival, KAAP, het Concertgebouw, Lumière Cinema, het Krikkrak-festival…’

Iedereen mee

De begeleiding voor die activiteiten bestaat uit jonge, gemotiveerde vrijwilligers. Jolijn: ‘Brugse begeleiders zijn een vrolijke en gemotiveerde bende. Regelmatig zijn ze terug te vinden op culturele evenementen. Bij BAZART vinden we het heel belangrijk dat iedereen die dat wil, kan deelnemen aan onze activiteiten. Om deze reden proberen we bij BAZART mogelijke financiële, sociale, fysieke en andere drempels weg te werken. Onze begeleiders doen er altijd alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen die naar BAZART wil komen, dat ook kan.’ BAZART werkt hiervoor onder meer samen met Brugse organisaties zoals het OCMW, CAW, jeugdwelzijnswerk en vrijetijdscoaches om zoveel mogelijk gezinnen te bereiken. ‘Het inschrijvingsgeld van BAZART bedraagt 40 euro, alle uitstappen inbegrepen (exclusief weekend en kamp). Indien het op financieel vlak moeilijk is om het inschrijvingsgeld voor BAZART te betalen zoeken we steeds samen naar een oplossing. Zo hebben we bijvoorbeeld een sociaal fonds dat kan bijspringen’, besluit Vannoppen. (ADC)

____www.mooss.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: