Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwe muzikale broedplaats in Brugge

Dirk Defauw

 

‘We hebben alles in huis’, zegt Dirk Defauw, niet de Brugse schepen, wel de trotse eigenaar en drumbouwer van The Jamm, de nieuwe repetitieloods voor muziekgroepen. Nouja, loods is misschien niet de meest eerbiedige omschrijving voor de vier prachtige ruimtes in de Pathoekeweg 34C waarin bands in luxueuze omstandigheden kunnen repeteren.

Van je hobby je beroep maken, heet dat dan. Dirk Defauw timmerde en ontwierp meer dan een kwarteeuw lang kwalitatieve meubels op maat en drumde ook een tijdje bij de Tijuana Prison Band uit Tielt, goed voor een stevige portie rockabilly uit de jaren 50. Hij schoof die twee zaken aan de kant, maar nam die ervaring wel mee voor de uitbouw van zijn nieuwste projecten: The Jamm en Exclusive Drums.

The Jamm

The Jamm huisvest vier ruimtes die elke dag af te huren zijn door bands om te repeteren, telkens in blokken van vier uren. Daarbij zijn er twee grote studio’s waar er drumstellen (een elektrische en een akoestische) aanwezig zijn. Er is ook een soort ‘backoffice’ met Chesterfield-sofa’s (‘de rock ’n roll-zetels!’) en minibar waar de groepsleden eventjes kunnen bijtanken en brainstormen. ‘Alles is hier perfect geïsoleerd met de beste materialen’, zegt Dirk die heel wat eurobriefjes in zijn project pompte. ‘De akoestiek is top, want ik heb alles laten uitmeten en uitrekenen door een ingenieur-akoestiek. Geen nattevingerwerk, dus. Het resultaat mag er zijn. Als je in The Jamm repeteert, hoef je nooit te vrezen dat je de buren zal storen. We hebben alles in huis: je kunt hier zelfs opnames maken. Drummers kunnen drumstel thuislaten, gitaristen hoeven enkel hun instrument en versterker mee te brengen. Er zijn lockers in de gang zodat we ze het wekelijkse sleurwerk kunnen besparen. Kostprijs van de repetitieruimtes? Per blok van vier uren bedraagt dit 90 euro voor de grote ruimtes en 50 euro voor de kleinere ruimtes waar er ook genoeg plaats is voor vijf of zelfs zes mensen.’

Exclusive Drums, handmade in Brugge

Op de benedenverdieping van The Jamm tref je ook een kleine shop aan waar Defauw zelfgemaakte drums verkoopt onder de naam Exclusive Drums, daarbij geholpen door zijn verleden als interieurbouwer en meubelmaker. Handmade in Brugge. ‘Met mijn kennis van hout als grondstof en de manier om het te bewerken en behandelen, maakte ik mijn eerste eigen snare drum. Met vallen en opstaan perfectioneerde ik mijn techniek en leerde hoe drums te maken voor diverse soorten muziek ( jazz, blues, rock)’, zegt Dirk. ‘Ik bouw stave shell drums volgens het ‘duigen – of staaf-principe’. Hierbij worden blokjes hout naast elkaar gelijmd in een cirkel en vervolgens aan de binnen-en buitenkant rond gemaakt. Dit is vergelijkbaar met het principe van een regenton. Dit is een volledig andere techniek in vergelijking met de meer klassieke techniek waarbij dunne laagjes hout onder druk worden samengevouwen. De ketels van Exclusive Drums staan niet onder druk waardoor de toon lager en de klank veel rijker is. Naast het feit dat elke drum er geweldig uitziet, is vooral hun fantastische sound hetgeen me het meest voldoening geeft. Elk van deze handgemaakte drums is dan ook een uniek instrument. Duurzaamheid staat bij mij voorop: ik werk heel vaak met hout dat ik van de brandstapel red. Zo kan ik een oud meubel omvormen tot een waardevolle snare drum.’ (ADC)

http://www.thejamm.be en http://www.exclusivedrums.co

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: