Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Jan Zonder Vrees is een echte familiemusical’

Blinker, de eerste grote productie van Team Jacques in 2015, werd een instant succes. Nu spelen ze de familiemusical Jan Zonder Vrees. Jonas Jacques schreef het stuk en is één van de drijvende krachten achter het gezelschap.

EXit: Jan Zonder Vrees is een stukje Vlaamse geschiedenis?
Jonas Jacques:
‘We zijn inderdaad nogal chauvinistisch en duiken graag onze eigen literatuur of geschiedenis in. Het verhaal van Jan Zonder Vrees spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Jan woont bij zijn grootmoeder ‘grootje’ en is van niets of niemand bang. Samen met Dokus, een graatmagere slungel, wil hij het moerasmonster Kludde verslaan. Dokus kan zo een echte man worden, want dat is wat hij heel graag wil. Zo ontstaat een verhaal boordevol spanning, avontuur én een vleugje romantiek.’

 EXit: Een historische musical?
Jacques:
‘Dat niet. We werken het allemaal heel modern uit. Ik schreef een stuk met nieuwe songteksten, gebaseerd op de verhalen over deze volksfiguur. Hier en daar is er wel een knipoog naar het verleden, in de muziek, in de kostuums. Jan Zonder Vrees is in eerste instantie een familiemusical voor iedereen vanaf 6 jaar.’

 EXit: Creatie staat centraal bij Team Jacques?
Jacques:
‘We willen inderdaad telkens nieuw, eigen werk presenteren. De muziek is van Oostendenaar Rory Six die in 2010 in Brugge de musical Een leven zonder jou bracht, gebaseerd op het boek Als rozenblaadjes vallen van Brigitte Minne. Hij schreef ook de muziek voor Blinker en die viel zo in de smaak dat we hem er graag weer bij wilden. Zijn score is ook nu heel leuk. Bruggeling Hannes Vandersteene, een jonge, professionele musicalacteur die heel vaak met jongeren werkt, staat in voor de regie.’

EXit: Team Jacques bestaat uit een grote, jonge ploeg?
Jacques:
‘Naast creatie, is ook dat een stokpaardje. We willen jongeren de kans geven om hun talenten te ontwikkelen. Team Jacques wil kwaliteit brengen, maar is ook een leerschool. In totaal werken een vijftigtal mensen mee aan de musical. We deden ook opnieuw audities, precies om iedereen de kans geven om mee te doen. Onze musical is een totaalbeleving, zowel voor het publiek als voor wie er aan meewerkt.’

 EXit: Wat zijn jullie toekomstambities?
Jacques:
‘Het hele creatieproces neemt veel tijd in beslag. Het duurt ongeveer twee jaar om een eigen stuk op poten te zetten. De uitdaging is nu om een versnelling hoger te gaan. Volgend jaar willen we met meer dan één productie uitpakken, waarbij we ons, naast families, ook op het volwassen publiek willen richten. Er borrelen al heel wat ideeën op, maar we houden die graag voor een volgend artikel (lacht).’ (SD)

 Jan Zonder Vrees, vrijdag 15 en zaterdag 16 september om 20 uur, zondag 17 september om 15 uur in de Stadsschouwburg, http://www.teamjacques.be.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: