Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge Open Monumentendag

 

 

 

Noblesse oblige. Een van de belangrijkste culturele evenementen in Vlaanderen is de Open Monumentendag (OMD) op zaterdag 9 en zondag 10 september die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Brugge als erfgoedstad speelt daarin een voortrekkersrol met 22 opengestelde monumenten, tien wandelingen, drie tentoonstellingen en vijf themawandelingen.

Dit jaar zijn er enkele absolute blikvangers die normaliter voor het publiek gesloten blijven, maar nu, mits reservering, eenmalig toegankelijk zijn. Het eerste kasteel, Het Forreist in de Doornstraat in Sint-Andries, is een absolute parel van bouwkunst en op sublieme wijze gerestaureerd. Het andere kasteel is Leyselebeke in de Heidelbergstraat.

OMD-Brugge staat dit jaar in het teken van 300 jaar ‘Academie’ . Deze instelling heeft een grote invloed heeft gehad op de Brugse architectuur en op het stadsbeeld, met Frankrijk als inspiratiebron. Een van de eerste classicistische gebouwen in Brugge was het Landhuis van het Brugse Vrije (1722). Klassiek van buiten, binnenin rijk aangekleed. EXit selecteert graag tien adressen waarvan een bezoekje meer dan waard is.

We geven u elke dag enkele tips.

Tip 1: Abdijkerk Ten Duinen (Potterierei 72). Beter gekend als de kerk van het Grootseminarie, gebouwd tussen 1775 en 1785. Een ietwat vergeten monument wegens geen functie meer, maar in het recente verleden uitstekende thuishaven voor tentoonstellingen. Dankzij Cirque Plus is de tuin met grazende koeien een begrip voor elke Bruggeling. Enkel begeleid bezoek.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: