Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Future Food combineert ambacht en wetenschap

Pieter Lonneville (foto EDM)

 

Deze zomer pakte Handmade in Brugge uit met Future Food, het culinaire labo dat een licht werpt op de rol van ambachten en wetenschap in de voeding van morgen. Curatoren Pieter Lonneville (Tête Pressée) en Maxime Willems (Proef!) werkten nauw mee aan het programma met als opzet Bruggelingen te inspireren en doen experimenteren met ambachtelijke technieken en innovatieve technologieën.

Nog tot oktober vinden meerdere publieksactiviteiten plaats die op verrassende, originele en smakelijke manier duurzaam leren omgaan met voedsel. Telkens met aandacht voor lokale producten en toepassingen. Pieter Lonneville, chef en één van de bezielers van Future Food, pleit dan ook voor respect voor het product. ‘Voedsel moet opnieuw een identiteit krijgen. Producten van eigen bodem vind je overal, maar je moet er oog voor hebben. Die authentieke ‘terroir’ heeft helaas vaak een elitair label, wat helemaal niet het geval zou mogen zijn.’ Lonnevilles medecurator Maxime Willems, wetenschapper en gepassioneerd kok, is het daar volledig mee eens. ‘Als we wetenschap combineren met lokale voedingsmiddelen kunnen we hopelijk die Brugse ‘terroir’ herontdekken.’ 

Activiteiten

Wat valt er zoal te beleven tijdens Future Food? Heel wat van de activiteiten vinden plaats in De Makersrepubliek, tevens de thuisbasis van Handmade in Brugge. Een greep uit het aanbod: tijdens een Pecha Kucha avond krijgen acht sprekers de kans om met twintig beelden in slechts luttele minuten een presentatie te geven, gaande van nieuwe landbouwmodellen tot creatieve oplossingen voor voedseloverschotten. Curator Maxime Willems voert er dan weer een opmerkelijk limonade-experiment, met melkwei en geluidsgolven, waarbij hij oeroude technieken en wetenschap combineert . De bierliefhebbers kunnen hun smaakpapillen verwennen in een tasting rond Brugse ambachtelijke bieren, deskundig gebracht door Henk Anseeuw.

Future Food trekt echter ook naar andere locaties. Pieter Lonneville demonstreert zijn beenhouwersvakmanschap door een varken uit te benen en legt daarbij uit hoe alle onderdelen lekker verwerkt kunnen worden. Visser Dirk Degrendele vertelt over de (minder gekende) vissen in onze Noordzee tijdens de familie-uitstap naar de Zeebrugse vismijn.

Draf & zalmleer

Een ander luik in het Future Foodverhaal is de oproep naar co-creatie. Handmade in Brugge vraagt haar ambachtelijke makers om mee in te stappen in hun twee trajecten rond reststromen en ongekende producten. In een eerste oproep willen ze aan de slag gaan met draf, een restproduct bij het bierbrouwen waarvan onderzoekers geloven dat het een belangrijk voedingsingrediënt kan vormen. Daarnaast worden er ook makers gezocht om te werken met zalmleer. Dit als alternatief op het vervaardigen van koeienleer dat wegens methaangasverspreiding ons milieu onder druk zet.

 Artisanale ketchup

Misschien zag u de voorbije weken enkele bekende Bruggelingen via sociale media hun ultieme tip prijsgeven om ketchup te bereiden. Zij deden dit in het kader van de artisanale ketchupwedstrijd waarbij Handmade in Brugge alle Bruggelingen oproept om met zelfgekweekte tomaten aan de slag te gaan. Elke deelnemer vertrekt vanuit hetzelfde basisrecept dat terug te vinden is op de website en werkt de bereiding af met een persoonlijke toets. Naast het gebruik van lokale producten wordt ook de eeuwenoude techniek van het fermenteren nieuw leven in geblazen. Geïnteresseerden kunnen hun artisanale ketchup nog tot 24 september binnenbrengen in De Makersrepubliek. De winnaar wordt bekendgemaakt op het Future Foodslotfeest waar je kunt proeven van een artisanale, vegetarische hotdog. Met ketchup uiteraard. (LDD)

  http://www.handmadeinbrugge.be/futurefood

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: