Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MAfestival haalt de mosterd bij Dante

 

Foto Myriam Devriendt

 

De Italiaanse dichter Dante kende het 13de-eeuwse Brugge en citeert deze stad in zijn in ballingschap geschreven Divina Commedia (1307-1321), een denkbeeldige reis door de hel richting paradijs. Van 4 tot 13 augustus pendelen een kleine twintig MA-concerten tussen hemel en hel. De affiche belooft kwaliteit met topartiesten als Cappella Mediterranea, het Ensemble Correspondances, Vox Clamantis en Hofkapelle München. Naast gevestigd staat ook de nieuwe generatie paraat met onder andere het Sollazzo Ensemble, InAlto en Voces Suaves.

 *De festivalopener (4.8) slaat de bal meteen raak met Monteverdi’s Orfeo. Kenners kijken uit naar de geheel eigen accenten van Leonardo Garcia.

*B’Rock (5.8) is bijna jaarlijks op post en doet dat straks met een muzikaal bezoek aan het duivelshuis, verwijzend naar Boccherini’s symfonie ‘La Casa del Diavolo’. Haydn, Mozart en Andriessen met een instrumentale boetepsalm vervolledigen dit programma.

*Jury aan zet (8.8): voor één middag ruilen de juryleden van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua hun zitjes voor het podium. Onder meer Bruggeling Johan Huys en ex-Bruggeling Jan De Winne. De inspiratie halen ze bij Telemann.

Dezelfde jury jureert de jaarlijkse Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die zich dit jaar richt naar blokfluit, traverso, barokhobo, cello en viola da gamba. Op de slotdag (9.8) nemen de finalisten het op tegen elkaar met een opgelegde compositie van de Belg Karel Goeyvaerts.

*Sterrenmuziek (10.8) is dit jaar de festival-uitschieter. Blijkt dat de sterren aan het firmament galmen als reusachtige gongs, elk met een uniek geluid. Samen vormen ze een kosmisch orkest. De ‘harmonie der sferen’ is het bijzondere studieobject van Katrien Kolenberg, professor astrofysica aan de Universiteit Antwerpen. Met behulp van haar cello legt ze uit hoe we kunnen ‘luisteren’ naar de sterren. Een lezing op muziek.

*De vaste ingrediënten worden evenmin over het hoofd gezien. MAfestival in Lissewege (6.8) is jaarlijks een publiekstopper en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Ook Vélo Baroque (13.8), 30 kilometer richting Sijsele met muziek en snacks onderweg, en de tien gratis bij te wonen Fringe-concerten (jonge professionals) staan op het programma. (LF)

MAfestival van 4 tot 13 augustus. Alle info op http://www.mafestival.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: