Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Afscheid in stijl: Atelier Wolk

Foto Kathleen Demey

 

De dichter J. Eijkelboom heeft het voor ons uitgedacht: ‘Doodgaan behoort tot het zeer weinige/ dat niet zou mogen/ Toch wordt het veel gedaan/. Iemand die daar beroepshalve veel mee geconfronteerd wordt, is de Brugse letterkapster Maud Bekaert. Naast haar werk voor ‘letters in steen’ start ze nu met een nieuw bedrijfje: Atelier Wolk. Hoofddoel: de doden stijlvol herdenken met poëtische teksten.

 Waarom?

Maud Bekaert: ‘Omdat ik al 20 jaar op kerkhoven kom en mij erger aan het gebrek aan schoonheid van de teksten die op het graf zijn aangebracht, en voor alle duidelijkheid: niet op de grafstenen. Het wemelt er van de kitsch. Terzelfdertijd krijg ik van veel klanten in mijn winkel de vraag naar teksten voor op het graf. Er is blijkbaar hoge nood aan. Vandaag worden dat soort zaken besteld in lageloonlanden en en masse naar hier versleept.’

‘Atelier Wolk wil nu twee dingen doen: grafstenen op maat maken. Samen met de klant wordt het ontwerp besproken en een zestal maanden later is de grafsteen klaar. Twee: de aanmaak van, overwegend poëtische, grafplaatjes.’

Voor wie?

Bekaert: ‘Voorbeeld? Ouders willen voor hun dochter, die twee jaar geleden overleed, rond haar verjaardag een tekst op het graf te zetten. Of andere ouders vragen voor Sinterklaas een tekst voor hun overleden kindje. Voorlopig bieden wij teksten uit een klein gamma, maar vanaf september komen er heel veel teksten bij. Een voorbeeld van zo’n grafplaatjes-tekst is een vers van (Mauds partner, LF) Peter Verhelst: ‘Zolang we niets vergeten/ gaat niets verloren.’’

Het rouwen evolueert

Bekaert: ‘Klopt en ik heb daar veel onderzoek naar gedaan. Blijkt dat een rouwproces in fases verloopt. Aanvankelijk kiest men voor teksten die de nadruk leggen op het gemis (‘Ik mis je’), en dat is ook nodig in die beginfase. Nadien evolueert dat naar poëtische teksten. Mensen die daar nood aan hebben kunnen terecht op de website ‘atelierwolk.be’ en kiezen daar voor een tekst, het materiaal, de uitvoering. Wie via de site bestelt, krijgt het grafplaatje een paar dagen later thuis besteld.’

Religies

Bekaert: ‘Na 20 jaar carrière focus ik mij op een viertal zaken: grafstenen maken, vrije werken voor mijn tentoonstelling in december en de grafplaten onder de naam Atelier Wolk, een naam die ik heb gekozen omwille van het religie-overstijgend karakter.’

‘Mensen rouwen ook steeds minder op het kerkhof. Vaak wordt de as uitgestrooid of bijgezet op een favoriete plaats. Het bestaande aanbod teksten is echter zeer karig. Daarom wil Atelier Wolk een mooie in- of aanvulling zijn, gegoten in een hedendaagse vormgeving. Dat aanbod is vrij nieuw in de Brugse regio. Ik ga ook samenwerken met enkele Brugse begrafenisondernemers, die trouwens vragende partij zijn. Daarnaast is er nu ook nog ‘Doodgewoon’, (een Brugse begrafenisonderneming met thuisopbaring als grondgedachte, LF). Ook zij experimenteren met nieuwe manieren om met de dood en de nieuwe rituelen om te gaan.’

‘Blijft nog het urgente probleem van het schreeuwend gebrek aan stijlvolle begrafenisruimtes, los van religieuze gebouwen. Een plek met de schoonheid van een Concertgebouw, met grandeur, met hedendaagse architectuur. Waarom politici deze vraag niet beantwoorden, is onbegrijpelijk.’

Fair Trade

Bekaert: ‘Ik wil toch benadrukken dat alle tekstplaten van Atelier Wolk hier worden gemaakt. Wij kiezen bewust niet voor platen die gemaakt zijn in lageloonlanden. Ik werk uitsluitend met Brugse bedrijven. Dat drukt fel op de winstmarges, maar ik wijk daar niet van af. Eerlijk duurt het langst.’ (LF)

www.atelierwolk.be en http://www.dood-gewoon.be

Een Reactie op “Afscheid in stijl: Atelier Wolk

  1. Riet Van Loocke 03/08/2017 om 16:31

    hier wordt aan een grote leegte en nood beantwoord, dank!

    Like

%d bloggers liken dit: