Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Theater Aan Zee blinkt uit in diversiteit

Foto Phile Deprez

 

Van 27 juli tot en met 5 augustus 2017 kun je tijdens Theater Aan Zee genieten van meer dan honderd podiumvoorstellingen en concerten, familievoorstellingen, films én veel jong talent. Gastcurator is Dirk Pauwels, een man met een belangrijke rol in onze theatergeschiedenis. Hij was samen met Josse De Pauw één van de aanstichters van het gezelschap Radeis, opende het Nieuwpoorttheater, riep het Gentse Victoria in het leven en was de man achter het Gentse Kunstencentrum CAMPO. Als gastcurator zet hij de inhoudelijke lijnen van het festival uit.

 EXit: Diversiteit loopt als een rode draad doorheen het programma?
Dirk Pauwels: ‘TAZ 2017 wil een forum zijn waar ook diegenen die moeilijk toegang vinden tot de kunstwereld, volwaardige deelnemers worden. Het festivalparcours werd getekend na vele inspirerende gesprekken met kunstenaars, theatermakers, maar ook met inwoners van Oostende en mensen voor wie het reguliere kunstenlandschap niet evident is. Het programma dat daaruit voortvloeit, blinkt inderdaad uit in diversiteit. Ook creatievelingen die niet in het beroepsveld verwacht worden, krijgen een stem. Ze nemen geen aparte plaats in, ze horen er gewoon bij.’

EXit: Dit resulteert in enkele heel opvallende experimenten?
Pauwels:
‘Het festival start met een duivenwedstrijd. Tachtig Oostendse duiven strijken neer met post voor TAZ. Ze brengen persoonlijke boodschappen van Oostendenaren wiens stem te weinig wordt gehoord. In Mu.ZEE loopt de tentoonstelling Museum van de Eigenzin. Een unieke overzichtstentoonstelling van kunstenaars die hun werk realiseren binnen een psychiatrische omgeving. Vanuit Londen komt Shout at Cancer, waarbij mensen, na een kankeroperatie, een koor vormen.’

 EXit: Je presenteert ook enkele nieuwe producties?
Pauwels:
‘Met Misschien Marieke schrijft Lieve Blancquaert samen met actrice Greet Jacobs haar eerste theatertekst. Dit op basis van diepgaande gesprekken met onder andere enkele Oostendse thuisloze moeders. In Soirée Émancipée, vrouwen zingen Drs. P brengen vier zangeressen/actrices, onder wie Ineke Nijssen en Maaike Cafmeyer, het werk van deze in 2015 overleden dichter, cabaretier en liedjesbricoleur opnieuw tot leven. Drs. P leverde de meest spitsvondige bijdrage tot de absurdistische Nederlandstalige liederen. Dat onder leiding van Jean Blaute en Jan De Smet.’

EXit: Je brengt ook een eerbetoon aan de te vroeg overleden theatermaker Eric De Volder?
Pauwels:
IN STUKKEN is een voorstelling met een heel diverse groep tien- tot twaalfjarigen uit Oostende die, onder begeleiding van Ineke Nijssen en Hendrik Van Doorn, het werk van De Volder exploreren. Ze destilleren uit zijn rijke oeuvre een nieuwe tekst die de relatie tussen ouders en kinderen centraal zet. Ze doen dat in zijn heel typische stijl: op groteske wijze en met opvallende belichting en maquillage. Op die manier wordt De Volders rijke nalatenschap ook doorgegeven aan de jongste generatie.’

 EXit: Er zijn heel wat ‘oude bekenden’ op het festival te zien?
Dirk Pauwels:
‘Ook daarin zit die diversiteit. In mijn lange theaterleven zijn veel ‘artistieke vrienden’ van grote betekenis geweest. Ik nodig ze niet uit, uit nostalgie, maar wel omdat hun werk na al die jaren niets aan belang heeft ingeboet. Ik verwelkom graag onder meer Peter Van den Eede, Josse De Pauw, Arne Sierens, Lisbeth Gruwez, Jan Decorte, Miet Warlop, Ad Cominotto en Daan Vandewalle. Topacteur Tom Jansen gaat in De herder en de garagist aan de slag met een ijzersterke tekst van Elvis Peeters.’ (SD)

 

_____

 

http://www.taz.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: