Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuw festival Bomboclat zorgt voor leven op Zeebrugs strand

Foto EDM

 

Tropical beats on the beach

Zeebrugge verwelkomt op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juli op zijn strand een gloednieuw muziek/familiefestival. Bomboclat slaat een brug tussen dancehall, afrobeat en reggae en mikt op 2.500 bezoekers per dag. ‘Wij focussen ons op tropical muziek met een sterk accent op Caraïbische en Afrikaanse hedendaagse dansmuziek’, zegt organisator Wannes Loosveldt.

Wannes Loosveldt: ‘Mijn broer Bram en ik zijn al jaren actief in de festivalwereld. Wat begon als een vrijetijdsbesteding op lokaal vlak werd later onze vakantiejob en nog later onze vaste job. Tot voor kort was Bram actief bij Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim, ikzelf was actief op Tomorrowland. Hoewel we elk in zeer interessante teams werkten en veel konden bijleren, bleef de jeugddroom bestaan om een eigen festival op te richten.’

EXit: Waarom Bomboclat Festival?

Loosveldt: ‘We voelen al lang dat er in het Belgische festivallandschap nood is aan een festival dat zich specifiek richt op tropical music. Vanuit mijn achtergrond als lid van deejay collectief Team DAMP kan ik terugvallen op een netwerk dat dit verhaal kan ondersteunen. We hadden het gevoel dat de puzzelstukjes allemaal op zijn plaats terechtkwamen en dus hebben we ons op dit project gesmeten.’

EXit: De muziekgenres zijn onder meer dancehall, afrobeat, reggae… Is het een uniek festival voor België?

Loosveldt: ‘Uniek zijn als festival gaat verder dan muziek alleen. Maar wat muziek betreft zijn we toch redelijk uniek. Je zou ons op een bepaald vlak kunnen spiegelen aan Reggae Geel, maar zij zijn een pure sang Reggae Festival dat zich richt op alle facetten van reggae. Je zou ons kunnen vergelijken met een Couleur Café wat muziek betreft, maar zij gaan dan weer veel breder. Wij focussen ons echt op tropical muziek met een sterk accent op Caraïbische en Afrikaanse hedendaagse dansmuziek.’
‘Daarnaast onderscheiden we ons van andere festivals door te kiezen voor een locatie op het strand. Ook onze vrienden van WeCanDance hebben deze keuze gemaakt. Het is geen cadeautje voor je productie. Er is zand, er staat meestal wind. Maar het loont de moeite, denk aan de zonsondergangen, het gevoel, de beleving…’

‘Tot slot, en dit is voor mij misschien het belangrijkste, we zetten in op diversiteit op elk niveau. We werken met muziekgenres waarvan de grondslagen grotendeels aan Afrikaanse volken te danken zijn. We vinden het enorm belangrijk om deze culturen, en de verscheidenheid aan culturen in het algemeen, op elk niveau in het festival te betrekken en een platform te bieden. Niet enkel op het podium, waar topartiesten uit verschillende samenlevingen een kans krijgen, maar ook in de teams, achter de schermen, in het assortiment van restaurants op het festival, enz. Onze persverantwoordelijke Dalilla Hermans bracht onlangs een boek uit “Brief aan Cooper en de wereld” waarin ze haar zoon verteld over haar ervaring als Rwandese vrouw in België. Dalilla komt heel vaak op tegen discriminatie en het nog steeds aanwezige racisme. We proberen meer te zijn dan enkel een leuke boel, we proberen een maatschappij te vormen. Een maatschappij waar iedereen zijn plaatsje heeft, waar onze gelijkenissen als mens centraal staan en onze verschillen ons sieren.’

EXit: Wie draagt het festival?

Loosveldt: ‘Het festival wordt gedragen door VZW DAMP OORD. Met de vzw zijn we bedenker van het festival. Voor de uitwerking van de productie en financiëring hebben we een sterk team samen gesteld. We kunnen rekenen op connecties die we opdeden toen we in de voorbije jaren overal in België onze jobs deden. Maar wie het festival echt draagt? Dat zijn de bezoekers, het evenement zal staan en vallen met hun aanwezigheid.’ (ADC)

http://www.bomboclat.be

De toppers van Bomboclat

 Wannes Loosveldt: ‘Op vrijdag 21 juli zijn dat Konshens, de nummer 1 van de Jamaicaanse Dancehall; Stonebwoy, de nummer 1 van de Ghanese Afro en Assassin aka Agent Sasco, die onlangs een puur Reggae album uitbracht, maar eerder ook gastbijdragen mocht leveren voor Kanye West en Kendrick Lamar.’
‘Op zaterdag 22 juli is het zeker uitkijken naar Charly Black die met zijn hit Party Animal meer dan 300 miljoen streams verzamelde op de bekendste online platformen, en natuurlijk staan alle ogen gericht op de Congolese superster Fally Ipupa die met zijn volledige band en dansers afzakt naar Bomboclat na zijn passage op 22 juni in Parijs.’
‘Op zondag 23 juli gaan we dan vooral genieten van Etana, dé godin van hedendaagse reggae. Tot slot is er Anthony B die het festival afsluit. Dit is een persoonlijke favoriet. Anthony B was in mijn jonge jaren toonaangevende reggae ster en blijft nog steeds overeind bij de jongere generaties. De man is heeft een ontembare energie op het podium!’ (ADC)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: