Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Burgrock brengt Burg in beweging

 

Geen EK of WK Voetbal dit jaar waardoor Burgrock ook geen agendaproblemen ondervindt zodat het jaarlijkse (gratis) muziekfestival weer op de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap (dinsdag 11 juli) kan plaatsvinden. Op het bord: een rockrally met vijf bands op het scherp van de snee en concerten van Elektrik Blue, Zwartwerk en Fleddy Melculy.

Burgrock mag men zeker omschrijven als een begrip in het Brugse muziekfestivallandschap. In de afgelopen 13 jaar organiseerde de gelijknamige vzw jaarlijks een muzikaal feest op de Burg voor jong en minder jong. Telkens was daar ook een rockrally aan gekoppeld waar vijf groepen het tegen elkaar opnamen voor demo-opnametijd, een fotoshoot en een optreden voor het volgende jaar. Ook op dinsdag 11 juli 2017 blijft deze beproefde formule gelden. In de eerste week van de paasvakantie selecteerde een jury op Commarocks (Jeugdhuis Comma) de groepen voor deze muziekwedstrijd. ‘Dit jaar schreven er zich maar liefst 211 bands in voor Commarocks’, zegt organisator Roeland Van Den Driessche. ‘De juryleden quoteerden op vier criteria: podiumuitstraling, zang, instrumentaliteit en originaliteit. Op 11 juli zijn de criteria anders en komt er een vijfde criterium bij. Elke groep is dan verplicht om een Nederlandstalig nummer te brengen. Het is immers het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en onze opzet is om jongeren dichter te betrekken bij de Guldensporenviering. Bovendien levert een origineel Nederlandstalig nummer heel wat extra punten op. Ook de stem van het publiek weegt door. Het nieuwe bestuurslid Keanu ontwikkelde de Burgrock-app waarmee je tijdens ons festival en de rockrally voor je favoriete band kunt stemmen. De publiekswinnaar krijgt, dankzij Howest, een financieel duwtje in de rug.’ Volgende groepen treden vanaf 15 uur aan: Hermànn (Oudenaarde), Oriens (Mortsel), Evillookingbird (Leuven), The Day Off (Jabbeke), Raman (Gent).

Avondprogramma

De eerste band die het podium mag betreden, is traditioneel de winnaar van vorig jaar en dat was de Gentse groep Elektrik Blue. Een mooie opwarmer voor wat komt: optredens van Zwartwerk en Fleddy Melculy. ‘De ene band brengt speelse hiphop, de andere groep kiest voor het zwaardere metalwerk’, zegt Van Den Driessche. ‘De live-shows van Zwartwerk zijn zeer energiek. Hun stijl slalomt tussen Afrohouse en hiphop en de tracks zijn altijd aanstekelijk en powerful. De mix van een aanstekelijke beat, Afrikaanse vibes en Nederlandstalige raps zal de Burg ongetwijfeld in beweging brengen. De jongens van Fleddy Melculy worden bestempeld als de redders van de Belgische metalscene. Neem ze vooral niet serieus. Hun nummers staan bol van de zelfrelativering, humor en spot. Brul mee op het nummer ‘T-shirt van Metallica’ of jen vegetariërs met ‘Geen vis, wel vlees’. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er dit jaar opnieuw een succesvolle editie van te maken. Elk jaar verwelkomen we ongeveer 3.000 muziekliefhebbers op ons evenement en we hopen dit jaar dus ook om een ruim, divers publiek aan te spreken. Burgrock staat meer dan ooit op de kaart als Brugs festival.’ (ADC)

www.facebook.com/burgrockbrugge

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: