Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kristien Dieltiens: Kortgeknipt

Foto EDM

 (Jeugd)auteur Kristien Dieltiens, uit Beernem, heeft een klepper toegevoegd aan haar toch al omvangrijke oeuvre van meer dan 50 boeken, waarvan het merendeel zich richt naar het jonge leespubliek.

Haar nieuwste boek, Kortgeknipt, speelt in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), wanneer duizenden Spaanse (en in dit boek vooral Baskische) kinderen het front moeten ontvluchten. Ze kregen hier onderdak bij zowel Vlaamse als Waalse families. Een deel daarvan keerde na de burgeroorlog terug naar hun land, maar een even groot aantal bouwde hier een nieuwe toekomst op. Een bekende naam in dit verband is dat van VRT-journaliste Phara di Aguire wiens vader, als één van de 32.000 Los Ninos, naar België vluchtte en hier bleef wonen.

De Spaanse burgeroorlog wordt soms herleid  tot de bommenregen op Guernica (met logistieke steun van Nazi-Duitsland). Het is van hieruit dat de twee hoofdfiguren van dit verhaal, Angel en Carmela, naar Vlaanderen worden geëvacueerd. De wreedheid van de oorlog, het verlies van vrienden en dierbaren, het ondergaan van de gruwel, het heeft hen zwaar getekend. Hier moeten ze zich staande houden in een zoektocht naar een nieuw bestaan, een operatie die niet van een leien dakje loopt. Het verhaal klinkt zeer actueel, is doorleefd geschreven en belicht een dramatische periode uit een bijna vergeten tijdperk. (LF)

 Kortgeknipt, Kristien Dieltiens, uitgeverij Vrijdag

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: