Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mooi volk op het Cactusfestival 2017

Foto EDM

 

Het Cactusteam en de vele vrijwilligers zijn nu al druk in de weer om van het 37ste Cactusfestival op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli een topeditie te maken. Namen als Richard Ashcroft, Warhaus, Goose, Róisín Murphy, Steve Winwood en Het Zesde Metaal kleuren straks het Minnewaterpark. Dat iedereen zijn favorietje heeft en die graag naar voren schuift in het tweede weekend van juli, blijkt uit de keuze van de Cactuscrew. Een overzicht.

Wannes Belaen (productie): ‘Favoriet? Jamie Lidell & The Royal Pharaohs. Lidell heeft me in zijn verschillende bezettingen altijd weten te overtuigen. Een artiest vol overgave en passie. Hij brengt, op zaterdag 8 juli om 21.40 uur, ongetwijfeld een portie ‘funky good times’ mee naar het Minnewaterpark. Ik ben ook zeer benieuwd naar de set van Coely. Een veelbelovend hiphop talent van eigen bodem. Ze heeft een ongelooflijke flow, tonnen soul en ze ‘owned’ een podium alsof ze er al heel haar leven op staat. Te checken ook op zaterdag 8 juli om 15.15 uur.’

Lien Henneco (pers en promotie): ‘Ik kijk enorm uit naar het optreden van Warhaus, het soloproject van Maarten Devoldere van Balthazar. Ik hou wel van muziek met een donker kantje. De sound van Warhaus heeft iets mysterieus, iets melancholisch ook, dankzij de prachtige samenzang van Devoldere en Sylvie Kreusch (ex Soldier’s Heart). Benieuwd hoe dit zich zal vertalen op het podium, op zondag 9 juli om 20.00 uur. Daarnaast ga ik ook zeker kijken naar Richard Ashcroft en Róisín Murphy. Wat mij betreft twee iconen. Ashcroft zag ik al aan het werk met The Verve en dat was alvast een schot in de roos, inclusief kippenvel bij ‘Bittersweet Symphony’ en ‘The Drugs Don’t Work’. Benieuwd hoe hij het solo zal aanpakken. Van Róisín Murphy verwacht ik een kleurrijke show met alles erop en eraan. Ik heb haar ooit aan me moeten laten voorbijgaan, toen ze op Werchter tegenover Radiohead geprogrammeerd stond. Nu komt eindelijk de herkansing! Richard Ashcroft en Róisín Murphy spelen op vrijdag 7 juli, respectievelijk om 21.45 en 23.45 uur.’

Patrick Keersebilck (artistiek & zakelijk coördinator): ‘Rhye! Debuutalbum ‘Woman’ in 2013 deed meteen de oren spitsen. De combi van de falsetto van Mike Milosh met een ook op subtiele elektronica drijvende instrumentatie. Het resultaat: een adembenemend, atmosferisch geluid met referenties naar soul, r‘n’b, jazz.. Soms wordt een mens er ook wel eens stil van… Op zaterdag 8 juli om 16.45 uur op het Cactusfestival met ook een reeks nieuwe songs in de achterzak. Benieuwd wat dit zal geven!’

Patrick Swimberghe (administratief bediende): ‘’Arc of a Diver’, zo noemde hij zijn – overigens prachtige – plaat uit 1980. En zo klonk de muziek ook: moeiteloos, stijlvol, gewichtloos, tijdloos, als glijdend door het water… op zoek naar de perfecte boog. Ooit het wonderkind van de sixties, toen hij als 17-jarige indruk maakte met zijn soulstem die klonk als die van een 69-jarige – een leeftijd die de man ondertussen ook bereikt heeft. Steve Winwood in het mooie Minnewaterpark, een perfect match. Mis hem niet. While you see a chance, take it. Steve Winwood speelt op zaterdag 8 juli om 19.55 uur.’

Felix Van de Loock (programmatie Cactus Club/More Music!): ‘Ik ben zelf enorm enthousiast over de komst van Kevin Morby. Hij was vroeger lid van het psychfolk collectief Woods en maakt deel uit van een nieuwe generatie coole Amerikaanse singer-songwriters zoals Steve Gunn, Riley Walker en de Canadees Andy Shauf. Morby is van hen de grootste rocker, en zijn liveshows zijn geen gezellig onderonsje, maar hebben serieuze ballen. Ideaal om met een zonnebril op de kater van zaterdag weg te spoelen met het eerste pintje van de dag. Kevin Morby speelt op zondag 9 juli om 13.35 uur. Daarnaast kijk ik ook uit naar het optreden van Millionaire! Enkel voor wie de afgelopen weken onder een steen geleefd heeft, komt dit misschien als een verrassing, maar: hallo, MILLIONAIRE IS TERUG! Meer moet een mens daar eigenlijk ook niet over zeggen om massale volksstromen te veroorzaken. Of misschien nog dit: check a.u.b. die nieuwe plaat en prijs je gelukkig dat in ons landje van een zakdoek groot toch zulke belachelijk goede muziek gemaakt wordt. Millionaire speelt op zaterdag 8 juli om 18.20 uur.’

Sietse Wille (polyvalent bediende): Michael Kiwanuka. De soulstem van Kiwanuka heeft me altijd al aangetrokken tot zijn muziek. Met zijn hits ‘Home Again’ en ‘Tell Me A Tale’ stond hij wekenlang in de hitlijsten en terecht! Zeker de moeite waard om zijn soepele soulstem en catchy, funky songs te gaan beluisteren op vrijdag 7 juli om 20.00 uur.’ (ADC)

http://www.cactusfestival.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: