Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Tank huist creatieve jongeren

Foto EDM

 

Jonge Brugse kunstenaars kunnen sinds kort terecht in De Tank, de nieuwe atelierwerking van Het Entrepot. Het project kwam tot stand naar aanleiding van een grootschalig onderzoek die het jongerenhuis eind vorig jaar op poten stelde. Daaruit bleek dat de nood aan betaalbare ruimte in Brugge groot is. Desondanks was Het Entrepot even van zijn sokken geblazen door de overweldigende reactie die kwam na de bekendmaking dat de oude kantoren in het voormalig Provinciaal Gouvernement op de Burg aan democratische prijzen zouden verhuurd worden als atelierruimtes.

Omdat Het Entrepot regelmatig gecontacteerd wordt door jonge makers die op zoek zijn naar werkplekruimte werd het onderzoeksproject Blauwdruk in het leven geroepen. 83% van de respondenten gaf toen aan op zoek te zijn naar een nieuwe ruimte waarbij betaalbaarheid, grootte, bereikbaarheid en sociaal contact de belangrijkste factoren bleken te zijn waarover een atelierruimte moet beschikken. Met De Tank kan Het Entrepot nu aan al die wensen tegemoetkomen.

Tijdelijk huurakkoord

Na meer dan een jaar leegstand werd het voormalige overheidsgebouw enkele maanden geleden verkocht. In afwachting van de verbouwingswerkzaamheden kon Het Entrepot onder impuls van schepen en voorzitter Franky Demon een tijdelijk huurakkoord afsluiten met de nieuwe eigenaar. Daardoor kunnen jonge Brugse artiesten de komende twee jaar aan een democratische prijs een atelier huren op de Burg. De prijzen worden berekend per vierkante meter en jongeren tot 30 jaar kunnen genieten van een voordelig tarief. Daarnaast wordt er een exporuimte voorzien die ook gehuurd kan worden, maar waar de focus voornamelijk zal liggen op beeldend werk van jonge kunstenaars.

De naam van de nieuwe atelierwerking is een verwijzing naar de TANK# series, het kunstproject van Het Entrepot waarbij jonge kunstenaars de kans krijgen om een avond naar eigen wens in te vullen. De Tank kan voor hen nu ook een plek worden waar ze hun creativiteit een vaste stek kunnen geven. (LDD)

 www.detank.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: