Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Playtime, het nieuwe seizoen van het Cultuurcentrum

Foto Stephan Vanfleteren

 

Vorig seizoen pakte het Cultuurcentrum uit met de treffende slagzin ‘Van alle kunsten thuis’. Volgend seizoen wordt het niet anders, zij het onder de noemer ‘Playtime’. Wie grasduint in de nieuwe seizoenbrochure wordt overstelpt met een aanbod dans, muziek, theater, circus en beeldende kunst. Het Cultuurcentrum kan daarbij gebruik maken van een breed palet aan infrastructuur, want samengeteld beschikt zij over het meest aantal zitjes voor cultuur in Brugge. Seizoen ’17-’18 wordt trouwens een zware klus voor de ploeg van het Cultuurcentrum met zowel de tweede versie van het kunstenfestival Triënnale als met de achtste versie van het accordeonfestival Airbag. U kiest en vindt ongetwijfeld uw gading in het aanbod van 260 podiumvoorstellingen en 9 tentoonstellingen.

Gaming

Het Cultuurcentrum hangt zijn programmering op aan het aspect ‘spel’, een bezigheid die de mens sinds zijn (Afrikaanse) oorsprong in de ban houdt. Spel is vandaag synoniem voor gaming, volgens onderzoek vandaag de meest beoefende culturele activiteit. Aan het thema ‘spel’ worden tien familievoorstellingen, vier theaterstukken en vier circusvoorstellingen gewijd. Er staat zelfs een dansvoorstelling gepland rond ‘Tetris’, het populaire gameboy-spel uit de tachtiger jaren. Maart 2018 staat overigens helemaal in het teken van een heus gameweekend, voor jong en oud.

Festivals

De Brugse cultuurwereld vindt mekaar steeds meer terug in de gezamenlijke organisatie van festivals. Zo is er de derde editie van het novemberfestival Krikrak waarvoor CC Brugge drie kindervoorstellingen programmeert.

December Dance behoeft geen krans (meer), maar wordt wel de laatste editie van curator Samme Raeymaeckers die volgend jaar verkast naar Noorwegen.

Andere festivals staan in het teken van ‘Nothin’ but the blues’ (oktober ’17), wereldmuziek (maart ’18) of een gloednieuw dansfestival (februari ’18). De kunst van de fotografie komt aan bod met de Fotonale (januari ’18) terwijl de meimaand alle registers opentrekt met WAK, de week van de amateurkunsten.

Airbag

Sinds het cultuurjaar 2002 stevig ingeburgerd is de tweejaarlijkse editie van het accordeonfestival Airbag (april-mei ’18) en straks aan zijn achtste editie toe. Voor het eerst wordt uitgepakt met een eigen productie onder de titel ‘Oud Brugge/Vieux Bruges.’ Lokale acteurs hangen een sfeerbeeld op van de tijd en de danssfeer van de Brugse danszalen uit vervlogen tijden. Plaats van gebeuren is de schitterende spiegeltent Magic Mirrors.

Triënnale

Editie één, in 2015, was een door een breed publiek gesmaakt verhaal, mede dankzij de mooie zomer, editie twee wordt er één onder de vlag ‘liquid city’ of de toekomst van een stad als Brugge. Aan het eind van het seizoen zet het Cultuurcentrum een grote tentoonstelling op in De Bond (Buiten Smedenvest) met werk van West-Vlaamse kunstenaars.

Openingsweekend

Noteer alvast in de agenda: het openingsweekend in september ’17. Als opener is de jaarlijkse Cultuurmarkt (in Sint-Jakobsstraat en in theaterzaal Biekorf) met muzikaal vertier, gevolgd door een week met concerten, dans en toneel voor kinderen. Met stip aangeduid: op zaterdag 23 september brengt de Belgische rockscene in de MaZ een tributeconcert aan The Band, de legendarische begeleidingsgroep van Bob Dylan. Hun afscheidsconcert, op 25 november 1976, The Last Waltz, wordt veertig jaar na datum, op de Brugse planken nog eens overgedaan.

Marijke Dermul

Het Europa van vandaag ligt op de rooster en houdt menigeen in de ban. Cultuurcentrum Brugge wil niet ontbreken in dit debat. De Brugse theatermaakster Marijke Dermul reisde Europa rond en verwerkte haar impressies in haar ‘European Citizen Popsong’, een aanzet tot een nieuw Europees volkslied en ‘een ode aan de Europese verbondenheid ‘. Biekorf op 23 januari 2018.

De cijfers

Met een zaalbezetting van 72 procent bereikte het Cultuurcentrum vorig seizoen 49.408 toeschouwers. Voeg daarbij de 14.200 leerlingen uit de schoolvoorstellingen en de 10.226 uit ‘Lessen in het donker’. CC Brugge is natuurlijk ook een open huis voor derden die programmeren, goed voor 144.856 toeschouwers. Goed nieuws: de MaZ pakt eindelijk uit met genummerde plaatsen. Weg gedrum aan de ingang. (LF)

Tickets via Cultuurcentrum, In & Uit of http://www.ccbrugge.be

 

 

EXit kiest

 *Achter de schermen (21 januari, 18 februari, 25 maart en 22 april)

Een kijkje achter de schermen van de Stadsschouwburg, kennismaking met ruimtes die anders (voor u) gesloten blijven. Gegidst bezoek met drankje achteraf.

*Unplugged (het seizoen rond)

Vorig seizoen druk bijgewoond en gesmaakt, deze concerten met talent van eigen bodem, zoals Lucy and the Birds, Transcoder e.a.

*Airbag (18 mei – 3 juni)

Deze achtste editie belooft heel wat, onder impuls van accordeonmeester Gwen Cresens, bekend van soundtracks bij films en televisieseries. Zijn eigen ensemble (Orquesta Tanguedia) legt zich toe op tango.

*Lambchop (28 oktober)

Merkwaardig fenomeen uit Nashville met muziek die moeilijk in een vakje past. Frontman Kurt Wagner is blijkbaar in de ban geraakt van de vroege elektronische muziek. Snel boeken.

*Le Mystère des voix Bulgares (30 september)

Ooit geweldig populair in het genre, maar namen een onderbreking van 20 jaar. Nu terug met Bulgaarse folk en unieke samenzang. Benieuwd of de magie gebleven is.

*Edward II van Theater Zuidpool (12 oktober)

Op tekst van Tom Lanoye en met muziek van Mauro Pawlowski. Klassieker.

*Ten Oorlog (10 november)

Door acteurs uitgeroepen tot ‘de meest noodzakelijk te hernemen voorstelling’, deze Ten Oorlog van Tom Lanoye. Twintig jaar na datum terug tot leven gebracht.

*Marx (3 februari)

Wie ooit de schitterende biografie ‘Liefde en Kapitaal’ over Karl en Jenny Marx heeft gelezen, weet dat vooral Jenny Marx een standbeeld heeft verdiend. Jan Decleir graaft zich hier in het leven van de 19de-eeuwse filosoof (?) op wiens begrafenis welgeteld zeven mensen aanwezig waren. (LF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: