Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Aan het strand van Oostende: Dansand!

Foto Bart Dewaele

Brugse regisseur Hannes Dereere in De Tuinen van Stene

 

Onder de noemer Dansand! presenteert KAAP in Oostende vier dagen lang dans in de buurt van de zee, het strand, de dijk en andere groene locaties. Van 28 juni tot en met 2 juli gaan dansers, choreografen, kunstenaars en muzikanten een krachtmeting aan met de natuurelementen. Op het programma nieuwe creaties en bestaand werk van gevestigde waarden en jonge makers. Hannes Dereere is er één van.

Hannes Dereere: ‘In tegenstelling tot heel wat anderen, ben ik niet van kleins af met theater bezig. De liefde voor het vak is ontstaan toen ik in Gent kunstwetenschappen studeerde. Ik kreeg les over theater en ging vanaf dan heel vaak kijken. Daarna werkte ik als dramaturg. Toen ik Silke Huysmans leerde kennen en zij mij vroeg om voor haar masterproef samen te werken, ging de bal echt aan het rollen. Silke is ondertussen afgestudeerd als theatermaakster aan het KASK en nu werken we al vier jaar samen.’

‘Ik heb geen praktische theateropleiding achter de rug, maar ik vind dat geen bezwaar. Ik heb een goede theoretische bagage en vind het persoonlijk een heel goede leerschool om alles in de praktijk zelf te ontdekken. Het geeft een grote vrijheid om vanuit een soort intuïtie te werken.’

EXit: Ben je acteur, regisseur of maker?

Dereere: ‘Ik sta zelf nooit op scene, dus wat ik doe, komt wellicht het meeste in de buurt van het begrip regisseur. Ons werk heeft een groot documentair karakter: we vertrekken zelden vanuit fictie en maken geen stukken met een klassiek verhaal of vaste personages. We gaan altijd uit van een bepaald onderwerp in de realiteit. Ik ben diegene die in de beginfase van een project alle materiaal verzamelt en de inhoudelijke lijnen uitzet. Silke houdt zich dan bezig met de artistieke manier waarop we dit zullen verwerken. Zij speelt, alleen of met andere acteurs. Dat kan in een theatervoorstelling zijn, maar het kan ook een performance worden.’

 EXit: Je bent ook ‘KAAP-maker. Dat betekent?

Dereere: ‘KAAP (voorheen Vrijsstaat O. en De Werf) zet zich 100 procent achter een reeks theatermakers en wij zijn daar één van. We krijgen ondersteuning bij onze projecten, maar ze geven ons ook artistieke opdrachten binnen bepaalde formats. We hadden trouwens al een band met De Werf. In 2014 presenteerden we er al een onderzoeksproject in het kader van Jong Wilt. KAAP-maker zijn we nu tot en met 2018 en we zullen er de komende jaren wel vaker te zien zijn.’

 EXit: Dansand! 2017 in Oostende: wat is jullie inbreng?

Dereere: ‘We werden gevraagd om voor het Atelier De Stad, een onderdeel van Dansand!, een sociaal-artistiek experiment op te zetten. De Tuinen van Stene is een stukje polder dat tussen stad en natuur ligt, maar gevrijwaard moet worden. We hebben gesprekken gevoerd met buurtbewoners, stadsplanners, biologen… en gingen op zoek naar welke invulling dat waardevolle stukje landschap precies kan krijgen en wat dat over onze toekomst zegt.’ (Sigrid Devisch)

www.dansand.bewww.kaap.be

 

DANSAND!

Klinkende naam Marc Vanrunxt toont in première zijn nieuwste voorstelling Mijn lichaam van u, met onder meer Charlotte Van den Eynde. Albert Quesada brengt een intrigerend duet op het strand. Needcompany presenteert interdisciplinair werk. Performer Maarten Seghers gaat de confrontatie aan met beeldend kunstenaars, muzikanten en dansers. Nog op het strand werk van Ayelin Parolin en Lisi Estaras (Les Ballets C de la B). Jong talent is er onder meer in de gedaante van leerlingen van P.A.R.T.S. die hun solo’s dansen in een mini-openluchttheater. (SD)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: