Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Kelk is terug

Foto EDM

 

‘De muziek staat centraal’

 De Kelk, bekend om zijn rijke culturele geschiedenis, berucht vanwege langlopende burenklachten, is sinds maart opnieuw open. De nieuwe eigenaars, Vincent De Jaegher (37) en zijn vrouw Lisa Demeyere (25), starten met een volledige schone lei en wensen De Kelk als muziekcafé op de kaart te zetten. Voorlopig is er enkel het café, maar binnenkort kan er ook iets gegeten worden en zullen de zalen weer openen.

 

Een kleine twee jaar geleden sloot De Kelk zijn deuren na het overlijden van de toenmalige eigenaar Oswald Van Landegem. De culturele geschiedenis van het pand werd op dat moment al jaren overschaduwd door een kwalijke reputatie vanwege buurklachten en het niet meer voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. ‘Het pand was in erbarmelijke staat toen we het kochten bij de openbare verkoop’, aldus nieuwe eigenaar Vincent De Jaegher. ‘Het was meteen duidelijk dat er grondige renovatiewerkzaamheden nodig waren.’

Het pand in de Langestraat dateert al van 1909, maar De Kelk werd pas een gevestigde waarde in 1973 toen (theatermaker) Rudy Geldhof het café nieuw leven inblies. Geldhof bouwde de ruimte achter het café om in een theaterzaal waar menige voorstellingen niet onopgemerkt werden opgevoerd. Eind de jaren 80 werd De Kelk overgenomen door Noël Van Oyen waarop de theatervoorstellingen werden ingeruild voor optredens en fuiven. Die invulling werd een tiental jaar later voortgezet toen Peter Roose de fakkel overnam.

 EXit: De Kelk is voor vele Bruggelingen een vast begrip. Hoe beantwoorden jullie aan die nostalgische verwachtingen?

Vincent De Jaegher: ‘We zullen daar vooral in moeten groeien, maar ik heb ook nooit beweerd het oude café in die hoedanigheid voort te zetten. Vanwege de grote renovatiewerkzaamheden was er weinig van het originele materiaal herbruikbaar, al hebben we wel de tijdsgeest proberen te integreren. Onze inkleding bevat bovendien enkele knipogen naar vroeger. Wat we echter zeker willen behouden, is de culturele nalatenschap die de vorige eigenaren hebben gecreëerd en die hier nog steeds leeft. Wij willen De Kelk als muziekcafé op de kaart zetten ,maar daar kunnen we pas voluit voor gaan eenmaal de zalen gebruiksklaar zijn.’

 EXit: Wanneer zullen de zalen openen voor het publiek?

De Jaegher: ‘Voorlopig is het nog even wachten tot ons dossier is goedgekeurd. Eens het papierwerk van de baan is, kunnen we de ruimtes volledig isoleren zodat we definitief een streep door de geluidsoverlastproblematiek kunnen trekken. Daarnaast worden beide zalen van een aparte ingang voorzien, wat nu nog niet het geval is. Dan volgt nog het visuele aspect en als laatste moet de akoestiek tot op de puntjes in orde gebracht worden. Ik wil de lat enorm hoog leggen op vlak van klank en beleving zodat we ons kunnen meten aan de fijnere concertzalen.’

 EXit: Welke optredens mogen we in de vernieuwde Kelk verwachten?

De Jaegher: ‘We willen ons niet vastpinnen op één bepaalde doelgroep. De nadruk ligt vooral op muziek, maar ook een comedyshow of tentoonstelling schuwen we niet. Er zal ook wel nog eens gefeest kunnen worden, maar het is niet onze intentie om elk weekend tot acht uur ’s morgens fuiven te organiseren. De muziek staat centraal in De Kelk.’ (LIESELOT DE DEURWAERDER)

www.dekelk.be en www.facebook.com/cafedekelk

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: