Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Zwerm voert literatuur aan Brugse jeugd

Foto EDM

 

Zaten ze met zijn vijven, allen literatuurliefhebbers, op een zondagavond te brainstormen over een naam voor een nieuwe Brugse vzw die (vooral) jongeren wil enthousiasmeren voor literatuur. Het oog viel op Zwerm, geheel toevallig (?) ook de titel van de vijfde roman van Peter Verhelst. Zwerm ziet het groots: schrijfwedstrijden, auteurslezingen, herdenking Georges Rodenbachs Bruges-la-Morte, fotografie en liefde voor het boek.

 

Elsie Roose (De Makersrepubliek) stak het vuur aan de lont:

‘Het begon met de lectuur van de boeken van de Amerikaanse auteur Ransom Riggs die met De kinderen van mevrouw Peregrine, een horrorachtig fantasyverhaal schreef, geïnspireerd op oude foto’s die hij bijeen gaarde op rommelmarkten. Over die soms knotsgekke foto’s strijkt hij zijn fantasie uit in elkaar opvolgende boeken (en films, met onder meer Tim Burton). Zeer geschikte literatuur voor (jong)volwassenen waarmee je aan de slag kunt, en ik ging aankloppen bij Thomas Barbier (zaakvoerder boekhandel De Reyghere) met één vraag.’

Thomas Barbier: ‘Er iets mee doen. We dachten meteen: laat de jongeren een verhaal schrijven bij een merkwaardige foto. Dat is het project geworden waarmee we nu, nog voor het einde van het schooljaar, zullen starten. Met de resultaten van de schrijfwedstrijd maken we aansluitend een tentoonstelling in de Biekorf en/of in de Makersrepubliek en koppelen er een specifieke prijs voor min-achttienjarigen aan vast.’

Sammy Roelant: ‘De wedstrijd loopt via de deelnemende scholen, maar je kunt ook individueel deelnemen, ongeacht de leeftijd. Wij zorgen voor lespakketten en doen een beroep op auteurslezingen in de deelnemende scholen. Voorts zullen we samenwerken met Vel tegen Vel , de educatieve projecten van Brugge Plus. Het hele concept willen we presenteren op de ‘Uit-met-je-klas-dag’ waarin culturele en andere projecten voor scholen worden aangeboden.’

In het najaar wil Zwerm uitpakken met een herdenking van het in 1892 gepubliceerde Bruges-la-Morte van Georges Rodenbach die met zijn 125 jaar geleden verschenen roman Brugge voorgoed op de literaire kaart zette. Sammy Roelant spant hiervoor samen met kunstenaar Jan Verhaeghe (Cultuurcentrum). Doel: een licht-enscenering in de sfeer van Bruges-la-Morte vanuit de Poortersloge op het water van de Spiegelrei. Roelant vindt dat Brugge één en ander goed te maken heeft met deze fout begrepen auteur die Brugge beroemd maakte, maar daar zelfs geen gedenkteken aan overhield.

Samengevat: Zwerm tekent voor een serieuze inspanning met een nobel doel: jongeren aan het schrijven zetten. Uit de Biekorf-cijfers blijkt immers dat jongeren vertrouwde bib-bezoekers zijn met een lichte voorkeur voor fantasy. Met de nodige samenwerking met Brugse scholen, Brugge Plus, Biekorf en Academie zit er zeker muziek in dit verhaal. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: