Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Basisschool Het Palet rockt met gratis festival

 

Foto EDM

 

School is cool. Met de organisatie van de eerste editie van het gratis (!) muziekfestival ‘Palet Rock’ op vrijdag 2 juni onderstreept Het Palet (Nieuwstraat) die korte boude stelling. Op de affiche: Twolfnolf (de meest hongerige schoolband van Brugge), BEUK (West-Vlaamse oerrock) en Phil Graveyard & The Undertakers (levende Brugse muzieklegende).

 

Naast een traditioneel schoolfeest pakt basisschool Het Palet uit met een uniek muzikaal evenement op de speelplaats: een gratis festival met groepen die op de een of andere manier met de school zijn gelieerd. ‘Elk jaar organiseren we een muzische dag voor onze leerlingen die op die manier kunnen kennismaken met muziek, dans, beeld en drama’, zegt leerkracht Steven Decaesstecker. ‘Muziek is zo belangrijk voor kinderen en volwassenen. Het is geen hoop achtergrondgeluid, maar een universele taal waarmee we met iedereen kunnen communiceren. We vonden het jammer dat de muzische dag telkens eindigde als de schoolbel rinkelde. Met het schoolcomité brengen we met Palet Rock daar nu verandering in.’

Om Twolfnolf de BEUK erin met Phil Graveyard

Voor de eerste editie op vrijdag 2 juni oogt het programma ambitieus. Vanaf 15.30 uur  brengen leerlingen een mix van leuke liedjes. Een uur later staat ‘Twolvenolf’ op het podium. Die schoolband van het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut sleepte onlangs nog een Brugotta-Award in de wacht als ‘meest hongerige schoolband van Brugge’. De naam van de band verwijst met een Brugse knipoog naar het tijdstip (12.30 uur) waarop de leerlingen van het 3de, 4de en 5demiddelbaar elke middag samenkomen om te repeteren. Andere koek – maar nog steeds van eigen deeg – krijgen we om 17.45 uur voorgeschoteld van Phil Graveyard die in het echte leven gewoon Philip Van De Kerckhove heet, maar onder zijn artiestennaam in de jaren 80 furore maakte in het Brugse muziekmilieu. Samen met Raymond van het Groenewoud schreef hij een stukje rockgeschiedenis: Raymond producete zijn twee singles ‘Chinese Restaurant’ en ‘Lost In Africa’ en Phil leverde de composities ‘Toujours L’Amour’ en ‘In Mijn Huis’ aan van het Groenewoud af. Na een tv-avontuur in de Baccarabeker in Middelkerke (1988) – een muziekconcours vergelijkbaar met Idool – en een resem optredens met zijn reggaegroep Graveyard Band hield hij het lang geleden al voor bekeken. Muzikaal bloed kruipt echter waar het niet kan gaan en zie, nu heeft Phil zich op de banjo en Bluegrass gestort,  samen met zijn nieuwe begeleidingsgroep The Undertakers. De première is dus weggelegd voor Palet Rock. De top of the bill om 19.00 uur is bestemd voor BEUK, de groep die in binnen- én buitenland hardrock & rollt in het Nederlands. Op de teller hebben ze al meer dan 100 shows staan met onder meer Dog Eat Dog, The Godfathers, Phil Campbell (Motörhead) en Gers Pardoel. ‘BEUK rockt vol gas vooruit, met een knipoog naar Motörhead, Peter Pan Speedrock, Volbeat, Noordkaap en De Kreuners. Niet zomaar metal riffs, maar echte songs met Vlaamse teksten die ergens over gáán’, zeggen de groepsleden Matthias Demey, Roel Jacobus en Laurent De Moor. (ADC)

Info: http://www.paletbrugge.be en http://www.facebook.com/paletbrugge

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: