Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een stukje Brugse geschiedenis

‘De Frères’ onder de hamer bij veilinghuis Carlo Bonte

In het najaar van 2016 verlieten de laatste broeders Xaverianen het klooster in de Mariastraat, in het hartje van Brugge. Op die manier kwam er een einde aan een geschiedenis van ruim anderhalve eeuw “frères” in Brugge. De oprichting van het klooster gaat immers terug tot 1838, wanneer op vraag van de toenmalige bisschop Boussen een broederklooster werd opgericht door de Nederlandse schoenmaker Theodoor Rijken. Kort nadien richtte diezelfde Rijken ook het Xaverianeninstituut op. De broeders drukten ontegensprekelijk hun stempel op de Brugse stad. Generaties jongeren liepen er bijvoorbeeld school en de voetbalpartijtjes van de oud-leerlingen lagen aan de basis van Cercle Sportif Brugeois.

Een deel van de inboedel van het klooster van de broeders Xaverianen wordt nu verkocht tijdens de veiling van 13 en 14 juni 2017 bij veilinghuis Carlo Bonte, waardoor de geschiedenis van de frères niet helemaal zal verdwijnen. Naast de verwachte religieuze schilderijen, waaronder enkele zeventiende-eeuwse werken, en religieuze sculpturen, worden onder meer tal van snuisterijen, memorabilia en missiegeschenken te koop aangeboden. Blikvangers zijn onder meer een prachtige Franse negentiende-eeuwse sterrenkijker, een armillarium uit diezelfde periode en een verrassend werk van de Congolese kunstenaar Kibwanga Mwenze (1925-1999). De geveilde collectie biedt dus voor elk wat wils.

De stukken die onder de hamer gaan vallen te bezichtigen van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni van 9u tot 17u en in het weekend van 10 en 11 juni van 10u tot 17u. Voor meer informatie, raadpleeg de website www.carlobonte.be.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: