Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Frank Vanden Broucke brengt debuutroman uit

 

Kunstenaar Frank Vanden Broucke stelt op vrijdag 19 mei zijn nieuwe expositie Black & White voor in De Sleutelbrug. De tentoonstelling omvat een persoonlijke selectie houtskool- en pasteltekeningen alsook De Wonderkamers II, humoristische illustraties met een vleugje surrealisme. Tijdens de expositie zal Vanden Broucke er ook zijn debuutroman Système D presenteren, een semi-biografisch verhaal over het opgroeien in Brugge in de jaren 60 en 70.

 

Het creatieve curriculum van Frank Vanden Broucke (55) toont aan dat de kunstenaar graag zijn grenzen verlegt. Aanvankelijk spitste Vanden Broucke zich voornamelijk toe op illustraties en striptekeningen, maar gaandeweg trad het schilderwerk steeds meer op de voorgrond. Het illustratieve karakter van zijn werken blijven echter de rode draad doorheen zijn carrière en onthult daarbij ook de kunstenaar als verhalenverteller.

‘In 1997 heb ik samen met scenarist Guy Brunet de vijfdelige stripreeks De Lotgenoten uitgebracht. Die eerste kennismaking met het schrijven heeft mij doen dromen om zelf een eigen stripverhaal uit te brengen. Helaas is het publiceren van stripverhalen in het huidige uitgeverslandschap een technisch kluwen geworden en financieel behoorlijk uitputtend. Die obstakels hebben mij echter een andere piste opgestuurd, namelijk het schrijven van een roman’, zegt hij.

Système D is uiteindelijk een fictieve autobiografie geworden. ‘Ik heb mijn inspiratie gehaald uit de vele verhalen en anekdotes van mijn bejaarde moeder’, licht Vanden Broucke toe. ‘Het boek speelt zich af in het Brugge van 1962 tot en met 1984 en is doordrenkt van de tijdsgeest.’ De kunstenaar/schrijver neemt regelmatig een loopje met de werkelijkheid, maar gaat controversie niet uit de weg. Zo ligt het alcoholprobleem van zijn vader vaak aan de basis van heel wat anekdotes en schrijft hij ook rechtuit over de intieme relaties van zijn getrouwde moeder. ‘Die rauwheid zal mij misschien wat kritiek opleveren, maar ik wou dat niet maskeren. Het maakt Système D tot wat het is: een komisch, droevig en ontroerend verhaal gebaseerd op fictie en waarheid.’

 

Black & White

Vanden Broucke zal zijn debuutroman voorstellen in de Speelmanskapel van het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug. Van 19 tot en 28 mei exposeert de kunstenaar er immers met zijn tentoonstelling Black & White. De gepresenteerde werken zullen bestaan uit een selectie pastel- en houtskooltekeningen alsook De Wonderkamers II, het vervolg op een succesvolle tentoonstelling die dateert uit 2015. De Wonderkamers zijn komische, surrealistische illustraties die op de binnenkaften van oude boeken verwerkt worden, tevens een symbolische knipoog naar zijn schrijversdebuut. (LDD)

 

____

 

http://www.frankvandenbroucke.eu

Black & White opent op 19 mei en loopt daarna van 20 mei tot en met 28 mei, elke dag van 14 tot 18 uur. Locatie: Speelmanskapel VC De Sleutelbrug, Beenhouwersstraat 1, 8000 Brugge.

Système D, uitgeverij Scribarouck, 19,50 euro. Te verkrijgen tijdens Black & White of via mail (frankvdbroufr@gmail.com)

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: