Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tricolore muziek in een Zwankendamse huiskamer

foto EDM

 

In een vorig leven liet Chris Brion als uitbater van het legendarische Kavijakscafé in Zwankendamme al een deel van het kruim van de Belgische muziekscène in zijn afspanning optreden, nu zet hij zijn liefde voor muziek terug in de verf met huiskamerconcerten. Op vrijdag 12 mei mag hij Jan Hautekiet en Bart Buls in zijn living verwelkomen.

 

Je zou het niet vermoeden, maar achter de gevel van een eenvoudig rijtjeshuis in de Lisseweegse Steenweg in Zwankendamme gaat een heuse muziektempel schuil. De muren van de living van Chris Brion hangen vol muziekgerelateerde  kunst en kunstreproducties, de planken van zijn kasten staan barstensvol cd’s, platen en boeken. Zijn zetel, tafel en stoelen vliegen er op regelmatige basis buiten om plaats te maken voor publiek, artiest-met-instrument en technische installatie tijdens een huiskamerconcert van vaderlandse makelij. ‘Ik draag de Belgische muziek in mijn hart’, zegt Brion. ‘Ik heb veel respect voor wat die artiesten al hebben gemaakt. In het Kavijakscafé  liet ik bijvoorbeeld Roland, Guido Belcanto, Raymond van het Groenewoud, Hans de Booij, Marie-Laure Béraud, Paul Couter… optreden. Ik had soms maar te bellen, ze kwamen graag af. Buiten het café heb ik nog Skitsoy en Cowboys & Aliens in Het Entrepot gezet en Willem Vermandere in de kerk van Zwankendamme laten spelen. Dat was vroeger. Nu doet het opnieuw deugd dat ik door die huiskamerconcerten weer wat leven in de brouwerij kan brengen. Ik denk dat ik mijn beroep heb gemist. Nadat mijn vrouw is gestorven, sloot ik me op. Je luistert naar muziek en je leest boeken, maar that’s it. Toen ik weer buitenkwam, trokken de mensen aan mijn mouw. ‘Kom, Chris, we gaan nog iets doen.’ Al is de oppervlakte in mijn living eerder beperkt, toch kunnen een zestigtal mensen telkens staand genieten van de intieme optredens. Zo kwamen Derek, Bruno Deneckere, Steven Debruyne, Tiny Legs Tim en Paul Couter al langs. Ik kijk nu vooral uit naar het concert van Jan Hautekiet en Bart Buls op vrijdag12 mei. Iedereen is welkom. Dichter kun je niet bij de muziek komen, want je zit er met je neus op.’

 

Driehonderd keer Arno

Muziek is zijn leven. Hij ademt ook muziek. ‘Ik ben daarmee grootgebracht’, zegt Chris. ‘Mijn ouders luisterden altijd naar Franse muziek van Charles Aznavour, Joe Dassin, Adamo, Mireille Mathieu en Dalida, maar als kind luisterde ik liever naar Brel, Gainsbourg, Brassens en Ferré. Mijn pa hoorde dat niet graag en ik verstond dat niet. Gelukkig heeft mijn nonkel me laten kennismaken met The Beatles, The Stones en The Kinks. Ik heb altijd de kriebel gevoeld om zelf muziek te spelen, maar ik heb het nooit gedaan. Waarom? Heb ik geen verklaring voor. Nu leer ik wel mondharmonica spelen, misschien doe ik daar wel iets mee in combinatie met poëzie.’

Brion heeft een boontje voor de Belgische muziekscene in het algemeen en voor Arno Hintjes in het bijzonder. Hij kent hem al meer dan 34 jaar, speelde mee in zijn videoclip ‘Black Dog Day’ en zag ondertussen al een dikke driehonderd concerten van de Oostendse Brusseleir. ‘Natuurlijk ben ik hem nog niet beu gezien. Elk optreden is uniek, want de nummers klinken telkens anders. Arno in mijn living? Gôh, dat is te hoog gegrepen, maar als ik toch zou mogen kiezen, dan zou ik hem graag samen met Paul Couter zien spelen. Ook Stef Kamil Carlens staat op mijn verlanglijstje.’ (ADC)

 

____

 

Interesse om een concert bij te wonen of er zelf op te treden? Contact via Chris.brion@telenet.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: