Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

BRU∙TAAL ONTVANGT BIJNA 2400 BEZOEKERS TIJDENS OPENINGSWEEKEND

Bru∙Taal, het nieuwe internationale literatuurfestival in Brugge, heeft een mooi openingsweekend achter de rug. Brugge mocht maar liefst 2384 literatuurliefhebbers ontvangen op 50 activiteiten, verspreid op 12 locaties in de Brugse binnenstad.

“Bru∙Taal heeft z’n start duidelijk niet gemist”, lichten curatoren Hendrik Tratsaert en Sigrid Bousset toe. “Op de openingsavond, vrijdag in Concertgebouw Brugge, waren bijna 600 mensen, en daar zijn we erg tevreden over. Deze bezoekerscijfers overtreffen toch onze verwachtingen.” De openingsavond stond in het teken van “Verhalen uit de Grote Stad”. Ondermeer Sandro Veronesi, Adriaan van Dis, Cees Nooteboom en Ilja Leonard Pfeijffer lazen voor uit eigen werk. De Palestijns-Syrische dichter Gayath Almadhoun was voor veel aanwezigen dé ontdekking van de avond.

APARTE PROGRAMMA’S EEN SCHOT IN DE ROOS

Op zaterdag en zondag presenteerde Bru∙Taal ontmoetingen met deze en vele andere auteurs, op biezondere plekken in de historische binnenstad van Brugge. Heel wat activiteiten waren uitverkocht: Adriaan van Dis en Philippe Claudel die dertig lezers voorlazen op een bootje op de Brugse reien, en ook het creatieparcours Brutalavista in de Poortersloge was een groot succes. De auteursontbijten met Boualem Sansal en Lara Taveirne, en de auteursgesprekken met Cees Nooteboom, Sandro Veronesi, Herman Leenders & Ilja Leonard Pfeijffer en Claudio Magris lokten volle zalen.

“De combinatie van luisteren, beleven en ontmoeten slaat aan,” aldus de curatoren van Bru∙Taal. “Dat blijkt ook duidelijk uit de lange rijen die er telkens staan voor de signeersessies. Ook de boekenverkoop op het festival overtreft alle verwachtingen.”

Het eerste festivalweekend is zondagavond afgesloten met de Woordparade. Auteurs, theatermakers en performers trokken in stoet door de Brugse binnenstad en stelden een nieuw gedicht voor Brugge voor. Dat is gebaseerd op de inzendingen van meer dan 300 lezers, die reageerden op de oproep “Wat is de mooiste zin die je ooit hoorde of las over een stad?”. Het gedicht kreeg de titel “De Tango van de Teckle met de stad.

Bru∙Taal loopt nog de hele week

Bru∙Taal loopt nog tot en met zaterdag 13 mei. Brugge mag van de week ondermeer Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg, Gary Younge, Stefan Hertmans & Jef Neve, Connie Palmen, Herman Koch, David van Reybrouck en Tim Parks ontvangen.
Bru∙Taal presenteert vrijdagavond 12 mei een programma De Zonde Van… waarin 7 auteurs een nieuwe tekst presenteren over hun favoriete hoofdzonde.
Zaterdag 13 mei is er opnieuw een volledig dagprogramma, en dan sluit het festival ’s avonds af met BruTaalFeest!

http://www.brutaalBrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: