Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Uitwijken speelt in 25 Brugse wijken

 

Foto EDM

Ten huize Brugge Plus, in de Lange Vestingstraat, hangt een groot stadsplan met zicht op Brugge stad tot de haven van Zeebrugge. Daarop geprikt, tientallen gekleurde punaises die tekenen voor evenveel ‘Uitwijkens’ gedurende een werkjaar. Deze mini-wijkfestivalletjes, in 2010 gestart tijdens het stadsfestival ‘Brugge Centraal’, zijn vier keer per jaar (februari, mei, juli en september) niet meer weg te denken uit het lokale cultuuraanbod.

De twee sturende krachten achter Uitwijken zijn Marec Zeghers en Stef De Blieck, beiden gepokt en gemazeld in dit soort initiatieven. Stef tekent daarnaast ook nog verantwoordelijk voor de Belgiek, de ‘mobiele zaal’ die aan alle Brugse buurt- en straatcomités gratis ter beschikking gesteld wordt.

Marec & Stef: ‘Cultuur in de wijken, als tegengewicht voor het rijke aanbod in de binnenstad, keert in oorsprong terug naar Brugge Culturele Hoofdstad 2002. Bruggeling Pierre Muyle werkte toen een plan uit voor de Brugse rand, onder de naam Wijk Up. Daaruit groeide de Uitwijken-werking binnen Brugge plus.

Vandaag is Uitwijken niet meer het broertje van toen, maar een voldragen wijkfestival dat buren mekaar doet ontmoeten, culturele partners laat meewerken en opdrachten geeft aan jonge talentvolle theatermakers. Vooral dat laatste aspect uit de werking van Uitwijken is vaak onderbelicht.’

‘Sinds 2008 produceert Uitwijken locatietheater met een lage drempel. Omdat het aanbod van locatietheater zeer schaars is, geven wij opdrachten aan jonge theatermakers om een voorstelling te maken voor alle leeftijden. In die voorbije acht jaar zijn op die manier talenten aan bod gekomen als Simon D’Huyvetter, Eva Binon, Arend Pinoy en een pak anderen. Deze kwaliteitsvolle producties die bij ons startten, krijgen vaak een verlengd leven op andere plekken. Een drietal opvoeringen uit het verleden worden nu in de komende Uitwijken-meitoer hernomen. Je kan er oa genieten van Richarken van Theater Blauwhuis of ‘Wereld…einde van een’ van Compagnie Frieda.’

Uitwijken viel onlangs nog in de prijzen. Begin dit jaar kregen ze een onderscheiding van het Vlaams Netwerk tegen armoede met de prijs voor het evenement met de laagste drempel. Dat is al de tweede Vlaamse erkenning, want in 2011 ontvingen ze voor Uitwijken de allereerste Vlaamse cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid.

Uitwijken opent de dans in mei in Zeebrugge (6 mei) en sluit af op het Werfplein in Christus-Koning (28 mei). En hoeft het herhaald: alles gratis. (LF)

____

www. uitwijken.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: