Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge is klaar voor een groot(s) literair festival

Foto Sarah Bauwens

  • Een nieuwe lente, een nieuw geluid en dat geluid wordt dezer dagen ten gehore gebracht middels de bedachtzame stemmen van wijd en zijd bekende auteurs als Annelies Verbeke, Cees Nooteboom, Connie Palmen, Philippe Claudel, Sandro Veronesi, Tim Parks en nog eens 38 andere genodigden. Het zijn deze prominenten uit de wereld van poëzie en proza die Brugge in één krachtige inhaalbeweging tot literaire hoofdstad van Vlaanderen moeten opwaarderen. Grootspraak? Een literair festival, gespreid over negen dagen en twee weekends is ongezien in Vlaanderen en alleen te vergelijken met grote buitenlandse kleppers als het festival van Berlijn of dat van het Italiaanse Mantova. Bovendien oogt het programma, met 78 activiteiten, vooral  de verdienste van KAAP (voorheen Vrijstaat O. en De Werf) zeer gevuld en hopelijk niet té.
  • Dat Brugge met deze invulling van Bru-Taal de lat wel zeer hoog legt, mislukken is geen optie, beseffen de twee curatoren Sigrid Bousset (bekend van Passa La Porta) en Hendrik Tratsaert. Ze gingen voluit voor een volumineus programma waar niemand naast kan kijken. Literaire festivals te lande duren in de regel een lang weekend, maar voor dit Bru-Taal-pakket zal ook de Vlaamse literatuurliefhebber moeten worden aangesproken. Wellicht wordt dat dé uitdaging, want voor de gouden driehoek Gent-Antwerpen-Brussel is Brugge nog al te vaak down under.
  • Gegeven het rijke programma is het vreemd dat er geen ruimte is voor de non fictie die vandaag in opmars is, ten koste van het literaire boek overigens. Genres als non fictie of de literaire thrillers, zoals beoefend door de Fictieven, zoals ze zich noemen, voelen zich dan ook ondergeschoven in het literaire aanbod. Curator Sigrid Bousset verkiest echter ‘de samenleving van vandaag (te) benaderen vanuit de verbeelding’. Beiden krijgen een punt.
  • Voorts roept de titel Bru-Taal hoge verwachtingen op. Brutaal moet het worden, maar naar het hoe is het nog gissen. Daarom is het uitkijken naar het programma van literair journaliste Jelle Van Riet die 24 auteurs met hun meest subversieve tekst(en) wil confronteren. Als Bru-Taal zijn naam wil waarmaken, dan vooral hier.
  • Dat de expliciete link met Brugge en haar literaire geschiedenis niet aan bod komt, erkennen de twee curatoren, maar daartegenover staat dat vele Brugse auteurs, ook de emigranten, een podiumplek krijgen. Bovendien krijgt Guido Gezelle alsnog een aparte plek bij monde van twaalf dichteressen die zullen reageren op Gezelles Rijmsnoer. En daar duikt ook alweer Jan Fabre op. Zijn beeld, De man die vuur geeft, dat sinds 1999 en het Gezellejaar, een bijwijlen verwaarloosd bestaan leidde in de Gezelletuin, krijgt een nieuwe kans en plek (naast het toegangspoortje) toegewezen. Of Brugge klaar is voor een groots literair festival? Niet twijfelen. (LF)

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: