Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kai Wén, finalist De Nieuwe Lichting, op Red Rock Rally (1 mei)

 

‘Respect voor mensen vertaalt zich in mijn muziek’

 

Een betere droomstart van je muzikale carrière kun je nauwelijks bedenken: Kai Wén – het alter ego van de twintigjarige Bruggeling Kevin Kembo – mag een jaar lang het erelidmaatschap uitdragen van De Nieuwe Lichting, een speurtocht naar versbakken muzikaal talent. Samen met Tamino en The Lighthouse werd hij in het voorjaar uitgekozen door radiozender Studio Brussel als ‘muzikanten die alles in huis hebben om de toekomst van de Belgische muziek mee te bepalen’. Alstublieft. Op de jaarlijkse Red Rock Rally in het Astridpark mag hij op maandag 1 mei een thuismatch spelen.

Sinds 2013 organiseert Studio Brussel De Nieuwe Lichting, een ‘soort’ wedstrijd voor jong, nieuw muzikaal talent dat zich in de kijker wil spelen. Elk jaar maken drie jonge beloftevolle bands of artiesten aanspraak op deze titel. Ze krijgen hierbij een interview en/of livesessie op Studio Brussel, professionele begeleiding, een liveshow in de Brusselse AB, een plaats op het Pukkelpoppodium en tonnen persaandacht. Voor de editie van 2017 liepen er 852 inschrijvingen binnen waarvan er zestig werden weerhouden. Uit die hoop blijven er acht finalisten over die nieuw licht kunnen schijnen. Bij die acht ook Kevin Kembo alias Kai Wén die in zijn laatste jaar Media en Communicatie zit in het Sint-Jozefsinstituut. ‘Direct na school werd ik opgebeld door Studio Brussel: ze deelden me mee dat ik genomineerd was voor de finale. Een vriend van me heeft me overtuigd om mee te doen, want ik was het niet meteen van plan. Dat ik geselecteerd werd, had ik niet verwacht. Ik vond het wel chique dat ze mijn muziek konden appreciëren.’

Die appreciatie vertaalde zich in een overwinning en leverde een grappig tafereel op toen de winnende namen op het podium werden afgeroepen. ‘Door al het tumult in de zaal had ik mijn naam niet gehoord’, zegt Kevin. ‘Ik bleef dus ijzig kalm in de zaal staan wachten terwijl iedereen rond me aan het juichen, dansen en brullen was. Het waren de mannen van The Lighthouse die me kwamen zeggen dat ik er ook bij was. Vanaf dan stond ik samen met al mijn vrienden op het podium. Hoe we daar allemaal geraakt zijn, weet ik niet meer precies…’

Deep trap in eigen stijl

Kevin komt uit een muzikaal nest. Zijn vader speelt gitaar, zijn zus liep muziekschool en oefent vaak op de piano en samen met zijn broer volgde hij gitaarles. Zijn broer leerde hem ook muziek (lees: beats) creëren op de computer. “Mijn interesse om liedjes te schrijven en muziek te producen is daar begonnen. Ik zag mijn broer zich daarmee amuseren en ik wilde dat ook. Ik luister naar verschillende artiesten, van reggae, R&B, hiphop tot jazz, en die invloeden wil ik herwerken tot mijn eigen ding. Ik begon met kleine tekstblokjes en legde vroeger meer de nadruk op de beats. Nu maak ik deep trap in mijn eigen stijl.’

EXit: Je muziek klinkt zacht.

Kai Wén: ‘Ik ben een simpele jongen, ik hou niet van stoerdoenerij of pochen, ik heb altijd respect voor mensen. Als mensen naar mijn muziek luisteren, wil ik dat ze dat op een relaxte manier kunnen doen. Ik wil altijd goede muziek maken en mensen verrassen. Daarom probeer ik ook om een unieke sound af te leveren, iets aparts. Ik ben goed in mijn domein en ik wil het graag delen met de rest.’

EXit: Er komt nu veel op je af. Ben je goed omringd?

Kai Wén: ‘Ja, ik heb een goed team dat achter me staat. Het zijn vooral vrienden die alles filteren en regelen. Mijn eerste clip voor het nummer ‘Deep’ is nu ook uit. Voorlopig ken ik geen rustige avonden meer, het is nu vooral werken, maar ik geniet er ook van en maak in mijn agenda nog genoeg ruimte vrij voor school, familie en vrienden. Ik ga wel mijn tijd nemen en stapsgewijs opbouwen. Ik kan geen stappen overslaan. Als je dat doet, zul je er snel zijn, maar zul je ook veel fouten maken. In juni studeer ik af. Dan neem ik een sabbatjaar en investeer ik in muziek. Nu moet ik de kans grijpen. Ik kan het niet laten liggen, dat is wat ook de leerkrachten me als advies gaven.’

 EXit: Geen stress om straks op dat grote RRR-podium te staan?

Kai Wén: ‘Ik heb nog nooit stress gehad. Ik weet dat mijn vrienden er altijd zullen zijn en me steunen. Ik heb nog weinig podiumervaring, maar ik heb wel wat optredens gedaan. Voor mij is alles nog een leerproces, ik  moet alles nog opbouwen. Mijn optreden op de Red Rock Rally wordt een thuismatchke, dat zal speciaal zijn, want ik heb al mijn vrienden al gemobiliseerd om te komen luisteren. Ik kijk er echt naar uit.’ (ADC)

____

http://www.redrockrally.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: