Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dag van de Dans biedt hedendaagse staalkaart

Na het succes van de eerste editie vorig jaar, vindt op zaterdag 29 april opnieuw de Dag van de Dans plaats. Op die dag nodigen gezelschappen, cultuurhuizen, werkplaatsen, filmzalen en musea in Vlaanderen het grote publiek uit om te proeven van hedendaagse dans.

Brugge heeft een reputatie op dit vlak en kan dus niet op het appel ontbreken. Verschillende podia en pleinen in de stad worden ingepalmd.

Kaap opent de Dag van de Dans om 11.00 uur met een opvallend locatieproject ter hoogte van de Balkonrotonde aan het station (kant Sint-Michiels). De Genoten is een groep van twintig dansende mannen. Sinds 2011 maken ze voorstellingen in de publieke ruimte waarin improvisatie en spelplezier centraal staan. Om hun vijfde verjaardag te vieren nodigden ze de Spaanse Albert Quesada uit. Quesada is danser, choreograaf en leerde het vak bij PARTS, de school van Anne Teresa De Keersmaeker. Voor dit project ging hij aan de slag met Vivaldi’s Vier seizoenen. Daarin vieren hij en zijn dansers het plezier van samen dansen en werpen ze een nieuw licht op deze wereldberoemde partituur.

Backstage

De Dag van de Dans laat ook een blik achter de schermen toe. Wie wil ontdekken hoe professionele dansers zich klaarstomen voor een voorstelling, kan om 14 uur naar het Concertgebouw waar het Ballet Vlaanderen zich opwarmt voor de voorstelling van ’s avonds.

Cultuurcentrum Brugge gaat nog een stapje verder en nodigt kinderen en hun ouders uit voor een workshop hedendaagse dans van 13.30 tot 15.30 uur in de Biekorf Theaterzaal. De workshop is gekoppeld aan Horses, een voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar in de Stadsschouwburg om 17 uur. Choreografen Joke Laureyns en Kwint Manshoven gaan daarin op zoek naar de vele dimensies tussen kracht en kwetsbaarheid. Vijf kinderen en drie volwassenen zijn verbonden in een unieke één-op-één relatie, zoals ruiter en paard. De voorstelling werd zeer lovend onthaald.

Choreografie voor Béyonce

Om 20 uur sluit de Dag van de Dans af met Requiem/Shahrazad van Sidi Larbi Cherkaoui & Jonah Bokaer in het Concertgebouw. Topchoreograaf Cherkaoui kwam recent nog in het nieuws met zijn spraakmakende choreografie voor Beyoncé op de Grammy Awards. In het Concertgebouw geeft hij zijn dansante interpretatie van het magistrale Requiem van de negentiende-eeuwse Franse componist Gabriel Fauré. De Tunesisch-Amerikaanse choreograaf Jonah Bokaer creëerde met Shahrazad een meesterwerk op de grens tussen Oost en West. Zowel in het Requiem, met het aangrijpende Pie Jesu voor sopraan, als in Rimski-Korsakovs Sheherazade staat de kracht van de vrouw centraal.

____

www.dagvandedans.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: