Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een nieuwe stoet trekt door Brugge

Woordparade tussen Poortersloge en Cultuurcentrum tijdens eerste weekend van Bru-Taal

Foto EDM

 

Van 5 tot 13 mei zal Brugge zinderen van literatuur, poëzie en literaire performances. Dit in het kader van het eerste literaire festival Bru-Taal dat heel wat prestigieuze namen in haar draaiboek heeft verzameld. Wat dacht u van Arnon Grunberg, Philippe Claudel, Cees Nooteboom, Adriaan Van Dis, Sandro Veronesi, Herman Koch, Connie Palmen, Bart Moeyaert, Stefan Hertmans, Eimear McBride, Marie Ndiaye, Peter Verhelst, Annelies Verbeke en Lara Taveirne? Op zondag 7 mei is er een Woordparade of een stoet waarin bijzondere zinnen over een stad worden meegedragen.

Pascal Lervant van het organiserende KAAP/ geeft uitleg: ‘Binnen het festival organiseren we tijdens het eerste weekend van Bru-Taal op zondag 7 mei (van 17 tot 18 uur) een Woordparade doorheen de Brugse binnenstad. Het wordt een nieuw soort Brugse ommegang waarbij woord en taal letterlijk door de straten wordt gedragen. Deze woordenstoet stapt van de Poortersloge (Jan van Eyckplein), waar verschillende performances worden opgevoerd, naar het binnenplein van de Biekorf (Jacqueline Compernolleplein). Deze optocht is terzelfdertijd de afsluiter van de Week van de Amateurkunsten.’

 EXit: U doet een oproep naar elke literatuurliefhebber?

Lervant: ‘En dus vragen we naar een bijzondere zin over een stad. Dat mag Brugge zijn, een andere stad, je gedroomde of favoriete wereldstad. Je kunt die zin gelezen hebben in een boek, op een volgekraste wc-deur, op een graffiti-muur, in een gedicht of een lied. Een zin die je ooit heb gehoord, jou heeft geraakt en zich in je herinnering heeft genesteld.’

‘Daarnaast vind je in de Brugse cultuurhuizen en in een aantal winkels een Bru-Taal-papiermand waarin je je vondst kunt deponeren. Een onschuldige (daarom niet minder brutale) hand zal later een zin uit het totaalpakket kiezen en iemand gelukkig maken met een boekenbon ter waarde van 250 euro. Al die ingezamelde woorden en zinnen worden in een scenografie van Nikolas Lestaeghe, Nicolas Delalieux, Karlien Torfs (leden van K.A.K.) op 7 mei door de stad gedragen. Uiteraard is iedereen welkom want hoe meer trappelende voeten, hoe meer vreugde.’

EXit: U gebruikt ook de leegstaande Poortersloge als decor voor een tweedaagse met literaire performances?

Lervant: ‘Onder de titel Brutalavista brengen wij op zaterdag 6 en zondag 7 mei achttien performances. Het wordt een literaire trip in de binnenstad, een reis in woorden, maar ook in achttien unieke daden. Jonge auteurs, makers, performers en muzikanten kapen De Poortersloge met spraakmakende performances, met verhalen over hun geliefde stad, theaterteksten en songs. Het publiek mag en zal struikelen over de vele woorden met een brutale twist.
Een parcours dat zowel lichtvoetig als verdiepend en geëngageerd is, literatuur in al haar verschijningsvormen en met kleine, grote en grootse knipogen. Teksten voordragen achter een pupiter is tijdens Brutalavista ten strengste verboden.’

‘Open je oren en ogen en kies een van de zes parcours. Per parcours (duurtijd: een uur) vuren we drie performances op je af. Onder meer Lara Taveirne en Lucinda Ra staan op de deelnemerslijst. ’ (LF)

Je meest bijzondere zin over een stad kun je mailen naar mijnzin@brutaalbrugge.be of via de website www.brutaalbrugge.be.

Opgelet: op 15 april wordt de ‘inzameling van zinnen’ afgesloten.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: