Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunsttentoonstelling Gaby Warris – tot 30 april 2017.

Op Paaszondag opende een tentoonstelling in de vernieuwde Cultuurhal van ’t Brugse Vrije op de Burg in Brugge.Het zal allicht voor het laatst zijn dat een belangrijke selectie uit het werk van kunstschilderes Gaby Warris in het openbaar zal tentoongesteld worden.

Gaby Warris kreeg haar opleiding aan de Stedelijke Kunstacademie in Brugge in de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog.Directeur Jules Fonteyne ontdekte haar talent voor kleurschakeringen en kleurcontrasten. José Storie volleerde haar in de portretkunst en in het atelier van Charles Verbrugghe verfijnde ze de techniek van het landschap schilderen.

Haar voorkeur ging duidelijk uit naar de natuur in de landschappen, maar ook industrie en havengezichten konden haar enorm bekoren. Haar waarmerk was een krachtige vormgeving in een helder kleurenpallet.Er zijn werken van haar o.m. in het Brugse Groeningemuseum en in het museum voor Moderne Religieuze Kunst in Oostende. Haar werk was internationaal gewaardeerd waardoor zij veel onderscheidingen mocht ontvangen, zoals de Gran Premio Goya te Madrid, de Gouden Medaille van de Académie des Arts, Sciences et Lettres in Parijs en in eigen land het Kruis van Verdienste met de Gouden Palmen en ook de Croix de Commandeur van de Académie Wallonne des Arts.

In 1994 schreef zij het boek Het Bloedbad van Abbeville 20 mei 1940 waar zij getuige van was.

De tentoonstelling is elke dag geopend van 9u doorlopend tot 18u.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: