Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Hoogmis van geïmproviseerde muziek in Parazzar

 

Parazzar nodigt aanstaande zondag 3 muzikanten uit wier natuurlijke biotoop zich situeert in de wereld van de jazz, en in het bijzonder van de geïmproviseerde muziek.

De Nederlandse componist en rietblazer Ab Baars (1955) is al sinds zijn vijftiende muzikaal actief en het zal dan ook niet verbazen dat hij intussen een indrukwekkend palmares op zijn naam heeft staan. Zo deelde hij podia met mensen als Anthony Braxton, Roscoe Mitchell, Steve Lacy en Ken Vandermark (die laatste een bijzonder graag geziene gast in Parazzar). Tevens is hij een van de vertrouwde gezichten in het befaamde (of is het beruchte?) ICP (Instant Composers Pool)-orkest. In 1990 richtte hij het Ab Baars Trio op, maar hij speelt net zo makkelijk in kwartet als in duo.

Wat ons naadloos brengt bij Ig Henneman (1945), net als Baars een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse improvisatiescene. Behalve frontvrouw van een aantal eigen groepen, werkt deze altvioliste en componiste samen met musici uit verschillende genres, ongeacht of het jazz, vrije improvisatie, hedendaagse muziek of zelfs punk betreft. Met Baars vormt zij al jaren een vertrouwd duo, met als resultaat dat ze perfect op elkaar zijn ingespeeld.

Voor het concert op 23 april brengt dit duo als gast de menig aantal decennia jongere Oscar Jan Hoogland (1983) mee. Deze pianist en componist beweegt zich net zo probleemloos op het domein van de geïmproviseerde muziek als van de dito dans. Behalve componeren voor theater- en dansvoorstellingen, ensembles en solisten, is hij frontman van eigen groepen en lid van andere gezelschappen. Met Baars heeft hij (o.a.) gemeen dat ook hij met drummer Han Bennink (de net 75 jaar geworden enige nog levende stichter van ICP) podia onveilig heeft gemaakt.

Kortom: liefhebbers van geïmproviseerde muziek gebracht door stuk voor stuk door de wol geverfde artiesten mogen komende zondag deze hoogmis niet overslaan. (PJG)

Zondag 23 april in Parazzar om 20.00 uur stiptwww.parazzar.be

 

Een Reactie op “Hoogmis van geïmproviseerde muziek in Parazzar

  1. Joeri Hostens 20/04/2017 om 13:48

    Woohaaah, ik kan al niet meer wachten!

    Like

%d bloggers liken dit: