Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Filmfestival MOOOV verkent nieuwe wegen

Talkshows, pop-upcafé, live music en native cinema (19-27 april)

Foto EDM

 

Herinnert u zich Cinema Novo nog, het levenswerk van (wijlen) Georges Micholt dat jaarlijks een blik vooral derde wereld-films opentrok en daarmee een flink publiek aansprak? Noteer: definitief voorbij. Vandaag staan filmfestivals voor ‘beleving’ met filmgesprekken, live music bij cultfilms, een festivalcafé en samenwerking tussen diverse culturele partners. Cinema Novo-opvolger MOOOV pakte de handschoen op en bokste een frisse, rijke en gevarieerde affiche bijeen. Hoog tijd, Bruggeling, voor een hernieuwde kennismaking.

Een filmfestival met een kloppend hart

MOOOV opent een pop-upcafé in de ruimte van De Makersrepubliek, schuin tegenover De Republiek in de Sint-Jakobsstraat. Je kunt er tijdens het festival genieten van ‘mental movies’ en van vijf avonden talkshow (van 19 tot 20 uur) over film, onder het motto ‘het leven in filmfragmenten’. De twee vorige edities heetten geslaagd, maar de editie van dit jaar oogt nog meer veelbelovend omwille van de keuze van de gasten. Of wat dacht u van de niet te missen dichteres/performer Maud Vanhauwaert, de straffe filmregisseur Fien Troch, Sarah Vandeursen (de helft van Kenji Minogue), de Iraanse actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad (hoofdrol in ‘De Bunker’) en de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur. Deze sterke reeks wordt afgesloten met Stefaan De Croock, alias Strook, een Brugse kunstenaar die internationale erkenning geniet.

Live music!

Ook dit hoort erbij: een artistiek uitdagende band (The Black Heart Rebellion) speelt een nieuwe soundtrack bij de cultfilm ‘A girl walks home alone at night’, een Iraanse vampierenwestern door de filmmaakster omschreven als ‘het Iraanse liefdeskind van Sergio Leoni en David Lynch’. Niet te missen, op zaterdag 22 april om 20 uur in Cinema Liberty.

De rode loper

Woensdag 19 april loopt het Concertgebouw gegarandeerd vol voor wat voor veel Mooov-fans wellicht het hoogtepunt van het festival is: de openingsfilm met bijbehorende receptie. Aan gespreksstof zal er geen tekort zijn, want de openingsfilm is de Israëlische prent ‘In Between’ die het verhaal vertelt van enkele sterke, onafhankelijke vrouwen in Teheran. Alle drie hebben ze een problematische liefdesrelatie en dat in een land waar vrouwenrechten heikele materie zijn. Deze film kreeg de jongerenprijs tijdens het filmfestival van San Sebastian.

 De films waar het om te doen is

Zeer in trek in de betere filmmiddens is dezer dagen de Native Cinema, films over inheemse volkeren. Mooov focust dit jaar op films uit het noorden: ‘Sami Blood’ (Lapland), ‘Searchers’ (Eskimo’s), ‘Living with giants’ en ‘Angry Inuk’ (beide over de Inuit).

Schrijvers en dichters komen eveneens sterk aan bod. Het verhaal van de Chileense dichter Pablo Neruda (‘Neruda’) krijgt hier een herkansing. Aanbevolen is het filmverhaal van de Joodse, Oostenrijkse auteur Stefan Zweig in ‘Farewell to Europe’ waarin de regisseur op zoek gaat naar bepalende momenten in het leven van de schrijver tijdens zijn Amerikaanse reizen.

De derde film in deze reeks is ‘I am not your negro’, het relaas van de drie vermoorde vrienden van de zwarte activist en schrijver James Baldwin. De pers sprak van ‘een ongelooflijk indrukwekkende documentaire’.

 Iets vergeten?

*De Republiek is de centrale ontmoetingsplek.

*Jeugdhotel Snuffel doet het met ‘sleepover films’: letterlijk met overnachting en ontbijt.

*Een burgerjury met onder andere asielzoekers uit het Rode Kruis opvangcentrum in de Vlamingstraat. (LF)

Mooov loopt van 19 tot 27 april. Alle festivalfilms spelen in Lumière. Programma via mooov.be, tickets via In& Uit en vanaf 11 april aan balie Cultuurcentrum, Sint-Jakobsstraat, Brugge

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: