Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cactus Muziekcentrum en Concertgebouw zetten schouders onder More Music!

Foto EDM

Wie zin heeft in een muzikale roadtrip, moet zeker van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 april zijn tenten opslaan in het Concertgebouw. Daar vindt een nieuwe editie plaats van More Music!, een muziekfestival met een aanbod van singer-songwriter en spoken word-performers tot elektronica en uitdagende multimediale projecten. ‘We gaan samen op zoek naar artiesten en acts die op hun eigen manier grenzen verleggen. Vaak onconventioneel, maar wel toegankelijk’, zegt Lien Henneco, communciatieverantwoordelijke bij Cactus Muziekcentrum.

EXit: Duitser Robert Henke opent het festival op 12/04, geen onbekende voor jullie. Wat maakte deze elektronicapionier bij zijn vorige passage los dat jullie hem opnieuw boekten?

Lien Henneco: ‘De reacties op Robert Henke’s ‘Lumière II’ waren zo enthousiast dat onze collega’s van Het Concertgebouw prompt het vervolg ‘Lumière III’ bestelden voor deze editie van More Music!. Henke, een pionier op vlak van elektronische muziek, ging hiervoor opnieuw aan de slag met lazerkanonnen die aangestuurd door de muziek abstracte patronen projecteren door de grote zaal van het Concertgebouw.’

EXit: Een speciale naam in jullie programma is Lubomyr Melnyk, ook wel bekend als ‘de snelste pianist ter wereld’. Wat is er zo fascinerend aan ’s mans muziek?

Henneco: ‘Melnyk is een genre op zich binnen de hedendaagse klassieke muziek. De man is de grondlegger van de ‘continuous piano’ een techniek die er in bestaat om vingervlug toonladders te spelen, waardoor er nieuwe harmonieën en tussentonen ontstaan door de noten heen. De Oekraïense componist schreef enkele van de mooiste en meest imposante pianostukken uit zijn tijd maar werd genegeerd door zijn atypische manier van spelen. Nu hij goed in de 60 is word hij eindelijk herontdekt doordat o.a. Nils Frahm hem als grote inspiratiebron noemde. Het hippe Erased Tapes en Sony Classical brachten zijn platen uit. Het is echt een absolute must see!’

EXit: Welke concerten kun je nog aanbevelen aan de liefhebbers van de elektronische muziek?

Henneco: ‘Heel veel interessante electronica op More Music!, het is één van de pijlers van het festival. Over Henke hadden we het al, en de avond er op is er ook veel te ontdekken met Alva Noto, Yves De Mey en Matthieu Serruys. Dat wordt een hele intrigerende avond met abstracte electronica, soundscapes en field recordings.’

‘Op zaterdag hebben we in de Sonar Room traditioneel een clubnight die dit jaar getrokken wordt door Clark en Blanck Mass. Dat wordt niet voor gevoelige zielen. Clark is een oudgediende van het belangrijke Warp label en komt met een nieuwe, aardedonkere plaat én een show met live-choreografie on stage. Het wordt dus een late night party in combinatie met moderne dans. Redelijk apocalyptisch. Blanck Mass is het soloproject van Benjamin Power van Fuck Buttons. Hij brengt zijn platen uit op het postpunk label Sacred Bones en maakt een combinatie van dansbare EBM-beats en postrock. Hij wordt zowel ‘punishing’ als ‘toegankelijk’ genoemd in dezelfde recensies. Die avond wordt geopend door de Iraans-Britse Ash koosha die een live Virtual Reality show geeft. Allemaal heel erg donker en spannend.’

EXit: Ook Belgische muziek krijgt een groot aandeel in het programma van MM! met onder meer Miaux, CHVE, Marble Sounds… Met de Kortrijkse band SX hebben jullie zelfs een stevige klepper staan.

Henneco: ‘We hebben bij Cactus een groot hart voor onze Belgische artiesten. SX staat in de relatief beperkte capaciteit van het concertgebouw ideaal met hun zwoele maar donkere R&B. Met CHVE, het soloproject van Colin H. Van Eeckhout, halen we een echt metal monument in huis. Colin speelt live drones op een draailier, een compleet ander verhaal dan wat hij met zijn hoofdband Amenra doet. Maar wel met dezelfde intensiteit. Miaux is dan weer een hele speciale act uit Antwerpen, die op een CASIO synth soundtracks speelt die doen denken aan Twin Peaks en John Carpenter, heel erg ‘eerie’. Marble Sounds hoeft eigenlijk geen introductie meer en komt speciaal voor More Music! met een volledig orkest spelen.’

EXit: Straks de beste Belgen op Rock Werchter, maar eerst al bij jullie: J. Bernhardt en Tamino.

Henneco: ‘Op vrijdag gaan we iets toegankelijker en hebben we de onbetwiste man van het moment: Tamino. Met zijn single ‘Habibi’ heeft die echt een schokgolf door Vlaanderen geblazen. Iedereen die het nummer hoort, is meteen in de ban. Ook J.Bernardt, het soloproject van Jinte Deprez van Balthazar, heeft al twee goed onthaalde radiosingles gelost. Dat zijn namen die het straks ongetwijfeld erg goed gaan doen op de festivals, maar die je dus eerst nog eens in Brugge in intieme sfeer aan het werk kunt zien.’

EXit: Welke bands zijn nu nog redelijk onbekend, maar worden straks groot?

Henneco: ‘In hoeverre dat Tamino nog onbekend is, iedereen is het er alleszins over eens dat deze jongeman héél erg groot gaat worden. Los van More Music! staat er trouwens met Moses Sumney ook een heel beloftevolle artiest in de Ryelandtzaal op zondag 9 april. Een soort van pré More Music!, dus. Sumney heeft enorm veel fans onder muzikanten door zijn veelvuldige solo-optredens in LA: Solange, Beck, James Blake, Erykah Badu, Sufjan Stevens… hebben allemaal al hun support uitgesproken voor deze jonge DIY Soul-artiest. Hij speelt alles zelf met percussie, gitaar en loopstation en heeft een heel speciale stem. Ondertussen werd hij zowel door The Cinematic Orchestra als door Flume gevraagd om mee te zingen op een track. Hij wilde voor zijn eerste EU tour op speciale locaties spelen en zo kwamen we bij de Ryelandtzaal terecht. Een naam om te googelen: Moses Sumney! Daar gaan we nog van horen!’

EXit: Om de drempel – als die al bestaat – volledig weg te nemen, zijn er ook enkele gratis concerten?

Henneco: ‘Binnen More Music! zijn er op vrijdag en zaterdag een zooi gratis concerten, van ook door het grotere publiek te ontdekken beloftevolle bands. We hebben deze opgenomen in een ‘Discovery Circuit’ waar je automatisch toegang toe krijgt als je een ticket koopt voor de betaalconcerten. Het gaat over de concerten van Broeder Dieleman, Miaux, Collective Conscience, CHVE, Emily Wells en Mattias De Craene III. Let wel, vol = vol!’ (ADC)

http://www.moremusicfestival.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: